Türkiye'deki gastrodiplomasi politikaları ve dünyadaki konumu üzerine araştırma - Özgen, Necmettin (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / İşletme Bilim Dalı, 2021)
Turizm özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde döviz girdisi sağlayarak ekonomi için hayati rol oynamaktadır. Turizm gelirlerinin arttırılmasında gelen ziyaretçi sayısının arttırılması kadar kişi başı harcamalarda önemlidir. Gastronomi bir ülkenin turistik açıdan cazibe merkezi olmasında etkili olduğu kadar kişi başı harcamaların artmasında da etkilidir. Ayrıca gıda ihracatına katkıda bulunarak döviz girdilerinde iki koldan fayda sağlamaktadır. Gastrodiplomasi son 20 yılda ortaya çıkmış yeni bir alan olup turizm gelirlerinin arttırılmasında etkin bir yol çizmektedir. Bu yola başvurmuş her ülkenin, kendine özel avantaj ve dezavantajlarıyla yaşadıkları olumlu ve olumsuz tecrübeler daha başarılı stratejilerin oluşturulmasında yol göstericidir. Bu çerçevede çalışmamızın amacı; dünyadaki turizmin mevcut durumunu ve gelişen yeni turistik eğilimleri sıralamak, gastroturizmin gelişimi ve gastrodiplomasinin yükselişini ortaya koyabilmek, mevcut deneyimler üzerinden ideal bir gastrodiplomasi stratejisi oluşturmak ve bu stratejide kullanılabilecek ülkemizdeki unsurları derlemektir.

Tourism plays a vital role in economies, particularly by providing foreign currency inflow in developing countries such as Turkey. In increasing tourism revenues, it is also important in per capita expenditures as well as increasing the number of visitors. Gastronomy is effective not only in the tourist attraction of a country, but also in the increase of per capita expenditures. It also contributes to food exports and benefits from two branches in foreign exchange inputs. Gastrodiplomacy has emerged in the last 20 years and is an effective way to increase tourism revenues. With its own advantages and disadvantages, the positive and negative experiences of each country, are guiding in creating more successful strategies. The purpose of our study in this context; to reveal the current state of tourism in the world and new tourist trends, to reveal the development of gastrotourism and the rise of gastrodiplomacy, to create an ideal gastrodiplomacy strategy based on existing experiences and to reveal the elements that can be used in strategy in Turkey.
Research about gastrodiplomacy politics in Turkey and its place in the world
Keywords: Turizm; Kültürel diplomasi; Kültürel ekonomi; Kültürel turizm; Tourism; Cultural diplomacy; Cultural economy; Cultural tourism