Barış Manço ve Türk Halk Kültürü - EMRE, HAVVA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Barış Manço, 1960 ve 1999 yılları arasında sanat ve televizyon aleminde isminden çıkça söz ettiren ve ürettikleriyle çağını aşan sanatçılarımızdandır. Manço, Türk tarihini ve kültürünü bir bütün olarak ele almış ve kültürümüze ait değerleri eserlerinde işleyerek üretimlerini çağın zevk, ihtiyaç ve beklentileri çerçevesinde çağdaş kalıplar içerisinde sunmuştur. Kılık kıyefetiyle, yaşayışıyla, fikirleriyle, üretimleriyle ve eserlerinde kullandığı tema, biçim ve unsurlarla gelenekten geleceğe bir köprü vazifesi görmüştür. Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Köroğlu, Kerem ile Aslı gibi kültürümüzde yer almış önemli adlara şarkılarında telmihlerde bulunmuştur. Yine kültürümüzün ayrılmaz parçalarından olan masal, efsane, destan gibi anlatılarda yer eden kalıplaşmış sayıları şarkı sözlerinde sıkça kullanmış; deyim ve atasözü gibi bir milletin hafızasında bulunan unsurlardan bolca yararlanmıştır. Dede Korkut gibi kültürümüzde ve edebiyatımızda önemli bir yer tutan yapıtlardan beslenmiş ve bunları eserlerine yansıtmıştır. Bunun yanı sıra eski Türk kültürüne, inançlarına, örf, adet ve geleneklerine, yaşayışına, tarihine icraatlarında yer vermiştir. Bu çalışmada Barış Manço'nun müzisyen kimliğiyle ürettiklerinin yanı sıra televizyon programları ve çeşitli mecralarda verdiği demeçler üzerinden Türk halk kültüründen ne şekilde beslendiği ve üretimlerine bunu nasıl yansıttığı gösterilmiştir.
Bariş Manço and Turkish Folk Culture
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Müzik; Halk Kültürü; Barış Manço; Gelenek; Âşık Edebiyatı