Öğretmenlerin İş Yükü Algıları İle Örgüt Sağlığı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - YAKUT, ÜMİT (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin iş yükü algıları ile örgüt sağlığı arasındaki ilişkinin incelenmesi ve iş yükü algısı ile örgüt sağlığı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelemektir. Bu amaç doğrultusunda okulların örgüt sağlığı düzeyi belirlenerek, olası dezavantajlardan etkilenme düzeyini en aza indirgemek hedeflenmiştir. Okulların görev edindiği değerler göz önüne alındığında okulların sağlıklı ya da sağlıksız oluşu eğitim süreçlerinin etkililiği açısında önemli bir yer tutmaktadır. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ili Güngören ilçesinde görev yapmakta olan 282 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma deseni ilişkisel tarama deseni olarak seçilmiştir. Araştırma verileri Öğretmenlerin İş Yükü Algısı Ölçeği ve Örgüt Sağlığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bu ölçeklerden toplanan veriler üzerinde parametrik olmayan Mann Whitney U-testi ve Kruskal Wallis H-testi ile analiz edilmiştir. Örgüt sağlığı ölçeğinden elde edilen verilerin ise normal dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Bu veriler ise parametrik olan Pearson Korelasyon Katsayısı, İlişkisiz Örneklem T-testi, İlişkisiz Örneklemler için Tek Faktörlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA) ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularından hareketle öğretmenlerin iş yükü algıları ile örgüt sağlığı puanları arasında negatif ve zayıf ilişki bulunmaktadır fakat bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir. Öğretmenlerin iş yükü algıları ile cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları, branşları, mesleki kıdemleri, haftalık ders saatleri ve kurumda çalışma süreleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Öğretmenlerin iş yükü algıları ile öğrenim durumları arasında lisans mezunu öğretmenler lehine anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin örgüt sağlığı puanları ile cinsiyetleri, yaşları, medeni durumları, öğrenim durumları, branşları, mesleki kıdemleri, haftalık ders saatleri ve kurumda çalışma süreleri arasında anlamlı fark bulunmamaktadır.
Correlation Between Teachers' Workload Perceptions and Organizational Health
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Eğitim ve Öğretim