Cumhuriyet Dönemi Türk Romanında Kadın Kahraman Açısından Namus, Şeref ve Cinsellik Kavramları - GÜNDOĞAN, ZEHRA KALLE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Cumhuriyet'in ilanından sonra değişen toplumsal yapının edebiyata yansıması kaçınılmaz bir gerçektir. Özellikle kadının sosyal hayata dâhil olmasıyla romanlarda kadın kahramanlar çeşitlenen kimliklerle karşımıza çıkar. Bu tezimizde Cumhuriyet sonrası Türk romanının, kadın edebiyatı örneğinden hareketle değerlendirmesini yapmaya gayret ettik. Ayrıca romanlarda kadın sorunsalının ana problem olarak belirlenmiş olmasına dikkat ettik. Bahsi geçen Cumhuriyet tarihinin yüz yılı aşkın bir süre olması, elbette eser seçimini zorlaştırmıştır. Her bilimsel çalışmada olduğu gibi bu çalışmanın da nicelik olarak sınırı olması gerekliliği hasebiyle her dönemden kanonik kabul edilmiş eserler belirlenmiş ve bu eserler üzerine çalışma kararı alınmıştır. Güzide Sabri "Hicran Gecesi", Sait Faik Abasıyanık "Kayıp Aranıyor", Sevgi Soysal "Yürümek", Leyla Erbil "Tuhaf Bir Kadın", Pınar Kür "Asılacak Kadın", Ayla Kutlu "Cadı Ağacı", Erendiz Atasü "Gençliğin O Yakıcı Mevsimi" ve Duygu Asena "Aşk Gidiyorum Demez" adlı eserlerin kadın kahramanlarının toplumsal cinsiyete, cinselliğe ve namus kavramlarına bakış açısının feminist gözle incelendiği bu eserlerde, özellikle süreç içinde konunun ele alınış biçimindeki değişiklikler belirlenmiştir. Eser incelemelerinde feminist eleştiri, toplumsal cinsiyet temelli okuma ve psikanaliz yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Keywords: Cumhuriyet Edebiyatı; Kadın; Feminist Hareket; Namus; Cinsellik