Cahit Sıtkı Tarancı'nın Şiirlerinde Ayna Motifi - Şengök, Yağmur (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Edebiyatı Bilim Dalı, 2015)
Bu tezin konusu Yeni Türk Edebiyatı şairi Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerindeki ayna motifidir. Araştırmanın hedefi, Tarancı'nın ayna motifini kullandığı şiirleri tespit ederek, bu motifin çağrıştırdığı anlamları analiz etmektir. Araştırmada öncelikle Cahit Sıtkı Tarancı'nın hayat hikayesine ve şiirlerine yansıyan psikolojik özelliklerine yer verilmiştir. Ardından ayna nesnesinin genel tanımına, tarihteki rolüne ve Türk Edebiyatı'nın Tasavvuf, Klasik ve Modern Dönemlerinde ayna motifinin ifade ettiği anlamlara değinilmiştir. Bu incelemelerin sonucunda Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerinde ayna motifini Tasavvuf ve Klasik Dönem anlayışından farklı olarak birçok modern şair gibi kişisel duygu ve düşüncelerini özgün üslubuyla ifade etmek maksadıyla kullandığı kanaatine varılmıştır. Ayna motifi Tarancı'nın şiirlerinde şairin iç dünyasını ve psikolojik süreçlerini yansıtan kuvvetli bir ifade aracı olmuştur. Anahtar Sözcükler: Cahit Sıtkı Tarancı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Şiiri, Ayna Motifi, Psikoloji
The Mirror Theme in Poems of Cahi̇t Sıtkı Tarancı
This thesis focuses on the mirror theme in poems of Cahit Sıtkı Tarancı. The aim of this study is to determine the mirror theme and to analyze its meanings. The introduction part presents Cahit Sıtkı Tarancı's life, literary personality and his psychological feature. In second part, the importance of mirror has been explained in world history and the mirror has been excluded as a symbol in Sufi Literature, Divan Literature and Modern Literature . As a result of this study, it has been deduced that Cahit Sıtkı Tarancı used the mirror theme as distinct from Sufi and Divan Literature. His poems reflect his psychological feature, private emotions and ideas. Key Words : Cahit Sıtkı Tarancı, Modern Turkish Literature, Turkish Poetry, The Mirror Theme, Psychology
Keywords: Edebiyat; Literature; Motifler; Motifs; Psikolojik Özellikler; Psychological Characteristics; Tarancı, Cahit Sıtkı; Türk Edebiyatı; Turkish Literature; Yeni Türk Edebiyatı; New Turkish literature; Şiir; Poem