Pürsu’nun Depo Yeri Seçimi Problemine Analitik Bir Yaklaşım - Acar, Fethi Aykan; Bal, Beste Beyza; Sadiç, Mete; Türker, Özge; AKTİN, AYŞE TÜLİN (My University, 2018)
işletmelerin lojistik maliyetleri üzerinde önemli bir etkisi olan depo yeri seçimi, stratejik bir karar olması ve kısa dönemde değiştirilmesinin zorluğundan dolayı, kritik bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra, pazarlama kanallarını genişletecek faktörlerden birinin de ürünlerin depolanacağı uygun bir deponun varlığı olduğu düşünüldüğünde, problemin önemi daha da vurgulanmaktadır. Yer seçimi sürecinin çeşitli belirsizlik ve riskleri içermesi, ayrıca değerlendirme aşamasında çok sayıda nitel ve nicel kriteri bünyesinde barındırması, çok-kriterli bir karar verme problemi olarak ele alınmasını gerektirmektedir. Bu çalışmada, Aygaz A.Ş. bayileri tarafından dağıtımı yapılan Pürsu’nun, İstanbul Asya ve Avrupa yakasındaki optimum depo yeri seçimi problemi ele alınacaktır. Aygaz, mevcut dağıtım ağını daha verimli kullanmak ve bayilerine yeni bir iş alanı açmak amacıyla 2011 yılında damacana su satışına başlamıştır. Uludağ ve Sapanca’daki kaynak noktalarından getirilen damacanalar, Asya ve Avrupa’da bulunan iki adet depodan bayilere gönderilmektedir. Mevcut depolar, sel basma riski, gelen araçların manevra için yeterli yere sahip olmaması, depo güvenliği ve kentsel dönüşüm riski gibi bazı problemlerle karşı karşıyadır. Bu problemler, çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmaktadır. Önerilen iki aşamalı metodolojinin ilk aşamasında, öncelikle İstanbul’daki Pürsu bayilerinin geçmiş satış verileri kullanılarak, Ağırlıklı Hareketli Ortalama Yöntemi ile 2018 yılı satış tahminleri belirlenecektir. Elde edilen bu sayılar ve bayilerin koordinatları yardımıyla, Medyan Kuralı ile her iki yakada depo yeri seçimi için uygun bölgeler saptanacaktır. İkinci aşamada, belirlenen bu bölgelere saha ziyaretleri yapılarak, aday depo yerleri tespit edilecektir. Daha sonra bu adaylar, depo yeri seçimi için önemli olan faktörler ışığında, Analitik Hiyerarşi Süreci kullanılarak önceliklendirilecektir. Faktörler ve ağırlıkları, yöneticilerle depo çalışanlarına uygulanacak bir anketle oluşturulacaktır. Bu aşamanın sonunda, belirli bir ağırlık değerinin üzerinde kalan adaylar arasında en iyi olanını belirlemek amacıyla bir matematiksel model geliştirilerek, GAMS/CPLEX’le çözülecektir. Asya ve Avrupa’da belirlenen optimum depo yerlerinin Aygaz’a önerilmesiyle son bulacak olan çalışmada, gerçek hayatta karşılaşılan mevcut bir probleme sistematik bir yaklaşımla çözüm sunularak, pratik ve teorik bilginin harmanlaması hedeflenmektedir.