Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının Finansal Performansı: BİST İşletmeleri Örneği - Ertuğrul Ayrancı, Ayşegül; Gürel, Ceren Aycan (My University, 2020)
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) son yıllarda Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olmuşlardır. GYO’lar gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlere büyük çaplı projeleri için finansman sağlayan kuruluşlar olmuşlardır. GYO’lar gerek halka arz olmaları ve gerekse de yatırımcılarına kar payları vasıtasıyla getiri imkanı sunmalarından dolayı ciddi önem taşımaktadırlar. Bu çalışmada 2010D1-2019D3 dönemi için, her dönemde verisi olan ve verilerinde eksiklik bulunmayan toplam 18 GYO’nun verileri dikkate alınmış ve 10 adet finansal oran hesaplanarak panel veri analizi uygulanmıştır. Finansal performans gösterge oranı olarak PD/DD alınmış ve Asit-Test Oranı, Özsermaye Çarpanı, Uzun Vadeli Borç/Aktifler, Özsermaye Karlılığı, Aktif Karlılığı ve Faaliyet Kar Marjı oranlarında yaşanan artışın, şirketlerin değerini arttırdığı sonucuna varılırken; Kaldıraç Oranının ise, şirketlerin değerini azalttığı görülmüştür. Devir Hızı oranlarının ise, PD/DD’yi etkilemediği sonucuna varılmıştır.

Real Estate Investment Trusts (REITs) have recently occupied an important position within Turkish economy. REITs have become the institutions that finance the companies operating in real estate sector for their large scale projects. REITS have tremendous importance due to the facts that they are offered to public and they provide income to their investors in the form of dividends. In this study, the data of total of 18 REITs, which have data for each term and which have no missing data, have been considered for the 2010Q1-2019Q3 period, and a panel data analysis has been performed by calculating 10 financial ratios. Market to book value ratio (MV/BV) has been used as the financial performance indicator and it has been found out that increases in acid-test ratio, equity multiplier, long term debt/assets, equity profitability, return on assets, and operating profit margin are able to increase the businesses’ value; whereas the leverage ratio has been found out to decrease their value. Turnover ratios, moreover, have been concluded to be ineffective on MV/BV.
Financial Performance of Real Estate Investment Trusts: A Case of BIST Enterprises
Keywords: Gayrimenkul yatırım ortaklıkları; Finansal Performans; Panel Veri Analizi; C12; C33; D20; Real estate investment trusts; Financial performance; Panel Data Analysis