Genç Yetişkinlerde Kişilik Özellikleri ile Gelecek Kaygısı Arasındaki İlişkide Belirsizliğe Tahammülsüzlüğün Aracı Rolü - GÜLLÜ, ZEYNEP (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde kişilik özellikleri ile gelecek kaygısı arasındaki ilişkide belirsizliğe tahammülsüzlüğün aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın örneklemini 18-30 yaş arası üniversite öğrencilerinden oluşan toplam 372 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, Sosyodemografik Bilgi Formu, Temel Kişilik Özellikleri Ölçeği, Üniversite Öğrencilerinde Gelecek Kaygısı Ölçeği ve Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde, Pearson Korelasyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş, ardından Mediasyon (aracılık) analizi yapılmıştır. Çalışma sonuçları, nevrotiklik (duygusal dengesizlik) ve olumsuz değerlik boyutlarının gelecek kaygısını pozitif yönde yordadığını ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün bu ilişkide anlamlı bir aracı rol üstlendiğini göstermektedir. Benzer şekilde, gelişime açıklık, uyumluluk ve dışa dönüklüğün gelecek kaygısını negatif yönde yordadığı ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün bu ilişkide anlamlı bir aracı rolü üstlendiği ortaya konmuştur. Sorumluluk boyutunda ise anlamlı bir aracı etki görülmemiştir. Elde edilen bulgular, belirsizliğe tahammülsüzlüğün genç yetişkinlerin kişilik özellikleri ile gelecek kaygıları arasındaki ilişkide önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Keywords: Kişilik Özellikleri; Gelecek Kaygısı; Belirsizliğe Tahammülsüzlük