Değişen Yıldızların Amatör Gökbilimcilerince Gözlenmesinin ve Veri Tabanı Oluşturulmasının Önemi - Aslan, Zeki (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Türkiye'de amatör astronom ve amatör astronomi kulüplerinin sayisi hizla artmaktadir. Biribirleri ile astronominin hemen her dalinda elektronik ortamda tartismakta, astronomi bilgilerini gelistirmektedirler. En önemlisi teleskop ve optik bilgilerini gelistirmedeki kararli tutumlaridir. Bir kisiminin teleskopu ve teleskopuna takili CCD kamerasi vardir. Bunlarla çok güzel gökyüzü fotograflarinin çekildigine tanik oluyoruz. Mutluluk verici bir gelisme de kendine gözlemevi kurmak, yani bugüne kadar ülkemizde olmayan "özel gözlemevi" kurmaktir. Ancak bu yeterli degildir. Yapilan çalismalar artik, degisen yildizlar basta olmak üzere, bilimsel gözlemlere dönüsmelidir. Son yillardaki gelismeler bu dönüsümün olasi oldugunu göstermektedir. Bu dönüsüm bireysel kalmamali, "bireysel hobi" olmanin ötesinde "kurumsallasmis merak" düzeyine çikarilmalidir. Bunun yolu da ülkemizdeki amatör astronomlarin, kendilerinin 'Yönettigi ve kendilerine gözlemlerin planlanmasinda ve indirgernelerde. yardım edecek bir örgüt altinda birlesmelerinden geçmektedir. Yapilan her türlü gözlem, verileri hem kendilerinin hem de profesyonel astronomlarin yararlanabilecegi bir "veri tabani"nda toplanmalıdır.

IMPORTANCE OF VARIABLE ST AR OBSERV ATION S BY AMA TEUR ASTRONOMERS The number of amateur astronomers in Turkey is inereasing rapidly in recent years. Many of them have their own telescopes equiped with detectors such as a CCD camera. We know that beautiful pictures are secured with these instruments. But it is now time to tum these hobies into scientific observations, mainly concentrating on variable stars. Our amateur astronomers should come together under a national association which helps its members with coordination of observations, with astronomical tools to be used in the reductions, and with assessing the accuracy of their observations. This national body should maintain a database for the benefit of its members and for the use of professional astronomers.
Keywords: Yıldızlar; Gökbilim; Gözlem; Stars; Astronomy; Observation