COVID-19 Pandemi Dönemi ve Sonrası Toplumda ve E-Ticaret Algısındaki Değişimler - ÖZCAN ERGEN, ÜMMÜ SEVDE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Salgın hastalıklarda, ekonomik krizlerde ve savaş gibi insanların hayatlarını kökten değiştiren durumlara baktığımızda, öncesi ve sonrasındaki alışkanlıklar, davranışlar ve düşüncelerde kalıcı değişiklikler olduğu bilinmektedir. 2019 yılında Covid-19 salgını sayesinde insanların günümüzdeki bir salgınla mücadele ederken nasıl değişimler yaşadıkları, nelerden vaz geçtikleri ve ne gibi sosyo-ekonomik sonuçlar edindiğini gözlemleme fırsatı olmuştur. Salgından minimum düzeyde etkilenmek için insanların alışkanlıklarının bazılarında kalıcı, bazılarında ise geçici olarak sağlıkları için nasıl önlemler aldıkları, yeni düzene nasıl uyum sağladıkları ve yeni bir pandemi ile nasıl başa çıkılabileceği konusunda Covid-19 staj gibi olmuştur. Bu pandemi ile birlikte dijital çağa adapte olmak zorunlu hale gelmiştir. Pandemi ile birlikte bu çağa ayak uyduramayan ya da bu hıza yetişemeyen şirketler iflas etmeye, bireyler ise zorlukla hayatta kalmaya çalışmışlardır. İnternet kullanımı hızla her mecrada yaygınlaşırken, bu hıza yetişmek bir nevi zorunluluk olmuştur. Günümüzde her yaş kesiminde pek çok insan sosyal medya ağlarını kullanmasına rağmen internet üzerinden alışveriş, bankacılık işlemleri, hizmet satın alma gibi kullanım işlevinin, internetin genel kullanımına nazaran daha az olduğu varsayılmıştır. Bu çalışmada Covid-19 ile bu kullanımın arttığını ve sonrasında dahi öncesine göre bu oranın yadsınamayacak derecede fazla olduğu gözlenmiştir. Covid-19'un toplumdaki değişimlerini ve etkilerini incelemek için 396 katılımcının katıldığı anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen verilerin analizi sonucunda aranılan sorulara ait cevaplar öngörüldüğü şekilde tespit edilmiştir.
Changes in Society and the Perception of E-commerce During and After the COVID-19 Pandemic Period
Yüksek lisans tezi.
Keywords: E-ticaret; Tüketici Satın Alma Davranışı; Müşteri Memnuniyeti Ölçümleri; Covıd-19 Pandemisi