Yabancı Dil Olarak Türkçe ve İngilizcenin Yazma Becerisi Öğretimi Bakımından Karşılaştırmalı Incelenmesi - ŞEKER, ÖZAY (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu tez çalışmasında yabancı dil olarak Türkçe ve yabancı dil olarak İngilizcede yetişkinlere yazma becerisi öğretiminde kullanılan materyaller, yazma konuları ve yazma becerisi öğretim yöntemleri karşılaştırılmıştır. Durum çalışması İstanbul Kültür Üniversitesi, Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde dil öğrenimi gören yabancı uyruklu 25 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Tez; giriş, kuramsal çerçeve, kitap analizi, yazma çalışması ve veri toplama, veri analizi ve sonuç ve öneriler başlıklı altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırma konusu, çalışmanın önemi, çalışmanın amacı, araştırma soruları, çalışma grubu, veri toplama yöntemi ve sınırlılıklar, çalışmanın alana yapacağı katkılar, araştırma probleminin saptanması ve araştırma yöntemine değinilmiştir. Kuramsal çerçeve bölümünde yabancı dil öğretiminin kısa tarihçesi, yabancı dil olarak İngilizce öğretimi tarihçesi, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi tarihçesi, yabancı dil öğretimi evrenselliği ilkeleri, yazma becerisi nedir, yazma becerisinin önemi, yazma becerisi öğretimi, yabancı dil olarak İngilizcede yazma becerisi öğretimi ve yabancı dil olarak Türkçede yazma becerisi öğretimi konuları hakkında bilgi verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünü oluşturan kitap analizi bölümünde yabancı dil olarak İngilizce öğretiminde kullanılan beş set ile sadece yazma becerisi öğretiminde kullanılan beş sete ve yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde kullanılan dört setin yazma konuları, öğretim yöntemleri ve teknikleri açısından incelenmelerine yer verilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen sayısal veriler doğrultusunda en sık kullanılan yazma konuları olarak paragraf ve çok paragraflı kompozisyon yazma konuları tespit edilmiştir ve bu iki konunun Türkçe öğretim setlerinde kullanılan yöntemlerle mi, yoksa İngilizce öğretim setlerinde kullanılan yöntemlerle mi daha iyi öğretildiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Tezin yazma çalışması ve toplam süreci adlı dördüncü bölümde ise çalışma grubu hakkında genel bilgiye, uygulama öncesi paragraf ve çok paragraflı kompozisyon yazma çalışmalarına, eğitim esnasında İngilizce kaynaklar temelli paragraf ve çok paragraflı kompozisyon yazmayla ilgili verilen bilgilere ve veri toplama genel değerlendirmelerine değinilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümü İstanbul Kültür Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde dil öğrenimi gören yabancı uyruklu 25 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğrencilerden iki aşamada veri toplanmıştır. Bu iki aşama "Uygulama Öncesi" ve "Uygulama Sonrası" olarak adlandırılmıştır. Uygulama öncesi aşamada öğrencilere kullanmakta oldukları ders kitaplarında yer alan yönergelere göre paragraflar ve çok paragraflı kompozisyonlar yazdırılmıştır. Uygulama sonrası aşamada ise öğrencilere İngilizce yazma becerisi öğretim setlerinde yer alan yönergeler doğrultusunda eğitim verilmiş ve öğrencilere aynı konular hakkında tekrar paragraflar ve çok paragraflı kompozisyonlar yazdırılmıştır. Uygulama öncesi ve sonrası yazma çalışması bitiminde de öğrencilere ön test-son test uygulanmıştır. Yazma çalışmaları veri analizi adlı beşinci bölümde ise yazılan beş paragrafın ve yazılan üç adet çok paragraflı kompozisyonun ve her çalışma sonunda öğrencilere uygulanan ön test ve son testlerin değerlendirmesi ve niceliksel veriler tablolar şeklinde verilmiş, tespitler istatistiklerle desteklenmiştir. Bu bölümde elde edilen veriler de SPPS programıyla değerlendirilmiştir. Tez çalışmasının sonuç ve öneriler bölümünde ise yazma becerisi öğretiminde genel yazma becerisi sorunlarına öneriler ile paragraf ve çok paragraflı kompozisyon öğretimine özel önerilerde bulunulmuştur.
Comparative Study Of Turkish And English As Foreign Languages İn Terms Of Teaching Writing Skills
Doktora tezi.
Keywords: Yazma; Yazma Becerisi Öğretimi; Yazma Becerisi Öğretimi Yöntemleri; Ürün Odaklı Yazma Öğretim Yöntemi; Yazma Öğretimi Süreci