Yerel yönetimlerde değişim "Coğrafi bilgi sistemleri kullanımı" - Yıldızhan, Ahmet (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Anabilim Dalı / Şehircilik Bilim Dalı, 2012)
Bu çalışma, yerel yönetimler yapısındaki değişim ve yeniliklere odaklanmakta olup, bu değişim sürecinin kent gelişimine yansımalarını, kent planlamaları üzerinde etkilerini ve bu bağlamda Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)'nin gerekliliğini irdelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde yerel yönetimlerin, toplumsal aktörleri ve yerel halkı bir araya getiren, onlarla işbirliği ve etkileşim içinde olan bir organizasyon haline gelmiş olmasından hareketle, yerel yönetimlerin değişen dünya düzeni karşısındaki duruşu ve etkileşiminin incelemesi yapılmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı, kuramsal çerçevesi ve yöntemi ortaya konmuştur. İkinci bölümde ise yerel yönetim kavramı ve tarihsel gelişimi incelenmiştir. Ülkemizdeki yerel yönetim olgusu ve kurumsal yapısı araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yerel yönetimlerin değişim süreci irdelenmiş, yeniden yapılanma ve kent planlamasında ki yenilikler araştırılmıştır. Buradan yola çıkarak, dördüncü bölümde ise yerel yönetimlerde Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanımı kapsamlı bir biçimde araştırılmış ve yerel yönetimler için gerekliliği ve önemi irdelenmiştir. Kentsel planlamada CBS'nin nasıl kullanıldığını görmek amacıyla bazı analiz yöntemleri çalışma kapsamına dâhil edilmiştir. CBS'nin yerel yönetimler açısından ne ölçüde önem teşkil ettiğini ve ne amaçla kullanıldığını daha iyi bir şekilde yerinde görmek açısından çalışmanın beşinci bölümünde ise bir alan çalışması yapılmıştır. Bu bağlamda Bodrum, Lüleburgaz ve Büyükçekmece Belediyelerinde bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise çalışmanın sonucu ve tartışmalarına yer verilmiştir.
Changes and developments of local governments " The use of geographic information systems"
This study focuses on the change and innovation in the structure of the local governments along with the reflections and effects of this change progress on civil urban development and urban development plans. In this context, this study aims at examining the necessity of GIS (Geographic Information Systems). Nowadays, local governments have become an organization which brings social actors and local people together through cooperation and interaction. In this way, this study tries to analyze local governments? stance and interaction in the changing world order. The first part presents the aim of the study, its scope and method. The second part investigates the concept and historical development of local governments. The third part examines the change process and restructuring of local governments and innovations in urban planning. Based on this, the fourth part evaluates the uses of Geographic Information Systems (GIS) comprehensively and its importance and necessity of GIS for local governments. Some analysis methods are added to observe how GIS is used in urban planning. The fifth part includes a case study to observe the importance and purpose of usage of GIS in local governments. In this context, municipalities of Bodrum, Lüleburgaz and Büyükçekmece are examined. The last part offers the results and discussions related to the thesis study.
Keywords: Mimarlık; Architecture