Medenî Yargılama Hukukunda Hâkimin Yasaklılığı - KAPLAN, UTKU YİĞİT (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Yargılama faaliyeti duygusal etkilere açıktır. Bunun sebebi, birer insan olan hâkimler tarafından sürdürülmesidir. Yargılama üzerindeki bu insan etkisi, tarafsızlığın sağlanması ile olumlu hale gelebilir. Hâkimin davaya bakmaktan yasaklılığı kurumu buna hizmet etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde hâkimin nitelikleri ve tarafsızlık olgusu açıklanmış, aralarındaki ilişkiye değinilmiştir. İkinci bölümünde, hâkimin davaya bakmaktan yasaklılığı kurumu, sebepleri ve usûli yönleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, hâkimin davaya bakmaktan yasaklılığı ve yargılamanın iadesi kurumları arasındaki ilişki açıklanmıştır.

Process of judging is open to emotional impacts. This is because, it is maintained by judges, who are human beings. This human impact on the trial can be made positive by providing impartiality. The institution of the prohibiton of the judge serves this purpose. In the first part of the study, judge's qualifications and the fact of impartiality are explained, the relation between them is mentioned. In the second part, the institution of the prohibiton of the judge, it's causes and procedural aspects are discussed. In the third part, the relation between the institution of the prohibition of the judge and the retrial are explained.
Judge's Prohibition in Law of Civil Procedure
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Tarafsızlık; Hâkimin Davaya Bakmaktan Yasaklılığı; Yasaklılık Sebepleri; Hâkimin Nitelikleri; Yargılamanın İadesi; Yasaklı Hâkim