Çekişmeli Üretici Ağlar İle Yüz İfadelerinden Duygu Etiketleme - ÖZGÜL, GİZEM (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Günümüzün trendi haline gelen insan-bilgisayar etkileşimi ile ilgili çalışmalar giderek artan temalardan biri haline gelmiştir. Özellikle teknolojinin hızla artması ile birlikte pek çok alanda duygu analizi konusuna olan ilginin de arttığı görülmektedir. Bunlara; psikolojik hastalıklar, adli işlemler, eğitim, tıp ve akıllı sistemler örnek gösterilebilinir. İnsan yüz ifadeleri yardımıyla duygu analizi yapılabilmesi oldukça zor, karmaşık ve maliyetli problemlerden biridir. Zor ve karmaşık olmasının en önemli sebebi yüz görüntüleri içerisinde jest ve mimiksel ifadeler barındırmasıdır. Maliyetli olmasının sebebi ise çalışmalarda başarımı artırılabilmesi için defalarca kez işlemlerin tekrarlanması gerekmektedir. Bu çalışmada insanların yüz görüntüleri üzerinden duygu analizi yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmada AffectNet veri kümesindeki yedi farklı duygusal durum incelenmiştir: kızgın, iğrenme, korkma, mutlu, nötr, üzgün ve şaşırmış. Bu araştırmada gerçek görüntüler ile Light Weight GAN algoritması kullanılarak elde edilen sahte görüntülerden oluşan yeni veri kümesi elde edilmiştir. CNN mimarileri yardımıyla duygu analizi yapılmıştır. Önerilen modelin ResNET152 ve Inception V3 mimarileri üzerinde başarım oranı test edilmiştir.
Emotion Labeling From Facial Expressions With Contact Manufacturer Networks
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Duygu Analizi; Derin Öğrenme; Görüntü İşleme; CNN; GAN; ResNET; Inception