Sporda Şiddet Yasası ve şike soruşturması çercevesinde basında yer alan haberlerde kullanılan fotoğraf çözümlemeleri - Ünal, İdil (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İletişim Sanatları Anabilim Dalı, 2012)
Basın; gazete, dergi, internet gibi belirli zamanlarda çıkan yayınların bütünü olarak tanımlanır. Bu yayınların asıl amacı da, hiç şüphe yok ki öncelikle hedef kitlenin haberdar olma ve bilgilenme ihtiyacına karşılık vermektir. Bu çalışmada; "Sporda Şiddet Yasası" çerçevesinde yürütülen soruşturma sürecinde; Türk Basınında geniş çapta yer alan haber metinleri ve fotoğraf kullanımlarının çözümlemelerine yer verilmektedir. Çalışmada ayrıca, sporda şike yasası değişikliği ve uygulanışının Türk sporuna etkisi, yeni kanun maddesi göz önünde bulundurularak açıklanmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak, Türk kamuoyunda büyük etki yaratan şike soruşturmasının ulusal medya yansımaları, tarafların açıklamalarına yer verilerek incelenmeye çalışılmıştır. Son olarak günlük gazetelerin konuyla ilgili ele aldığı manşetlerin çözümlemelerine yer verilmiştir. Anahtar kelimeler: Sporda şiddet, şike soruşturması, medya, basın, görsel analiz
The analysis of the photographs used in press in the concept of match fixing investigation and Law of Violance in Sports
Press is defined as the periodical publication of newspaper, magazine and internet as a whole. Surely the main aim of these publications is to respond to the public need. In this study, the investigation process that has been conducted within the scope of "Law of Violance in Sports" and the uses of texts and photographs that are widely held in Turkish Press are analyzed. In the study also the effect of change in match fixing law and its application to Turkish Sport is tried to be explained by considering the new article.In addition to this the national media reflections of "match-fixing probe that has a major effect on Turkish public opinion" is tried to be analyzed by giving attention to the explanation of the parts. And finally the daily newspaper headlines which are related to the subject are analyzed. Key words: Violence in sports, match-fixing investigation, media, press, visual analysis.
Keywords: İletişim Bilimleri; Communication Sciences