Banka Şube Yeri Seçiminin MOORA Yöntemi İle Belirlenmesi - CEYLAN, GİZEM BAŞOĞLU (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak bankaların sunmuş olduğu ATM, kredi kartları vb. hizmetler gelişmiş ve çoğalmış olsa da, bankaların müşterileri ile olan iletişimlerini ve müşterilerin bankaya olan bağlılığını arttırmak için şubeleşme bankalar için önem arz etmektedir. Aynı zamanda bankaların performansını arttırması için belirlenmiş önemli stratejiler arasında da yeni şube açmak bulunmaktadır. Bu nedenle bankalarda doğru şube yer seçimi kritik önem taşımaktadır. Şubenin doğru yerde konumlanması, ulaşılabilir ve tercih edilir olması önemlidir. Bankanın tercih edilir olması için şube yer seçimini etkileyen önemli faktörler bulunmaktadır. Bu çalışmada, özel bir bankanın yeni açacağı şubesi için en uygun yerin seçilmesi hedeflenmiştir. Seçeneklerin fazla ve karmaşık olması nedeni ile banka yeri seçiminin kolaylaştırılması için Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden MOORA Yöntemi kullanılarak en uygun yerin seçilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle banka şube seçiminde etkili olacak kriterler iki uzman görüşünden de faydalanılarak tespit edilmiştir. Ardından şube yerleşimi için alternatif yerler yine uzman görüşlerinden faydalanarak ve yapılan araştırmalar doğrultusunda belirlenmiştir. Tespit edilmiş olan temel kriterler ve alternatifler birleştirilerek iki uzman görüşü ile belirlenmiş iki ayrı karar matrisi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu iki matrisin ortalaması alınarak nihai karar matrisi elde edilmiştir. Ardından karar matrisinin normalizasyonu ve ağırlıklandırılması işlemleri yapılmıştır. Maximum ve minimum kriterler belirlenerek her bir alternatifin performansı belirlenmiştir. En yüksek performansa sahip olan alternatif, banka şube yer seçimi için en uygun seçenek olarak belirlenmiştir.
Determining the Location of the Bank Branch With the MOORA Method
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Şube Yer Seçimi; Banka; MOORA; Çok Kriterli Karar Verme