Bahtiyar Aslan'ın Hikayelerinde Yapı ve İzlek - KAYA, SÜMEYYE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Hikâyeler romanlara göre hacim konusunda daha dar, kısa olan yazılardır. Modernist ve postmodernist öykücülüğünden önce halk hikayeleri ve mesnevi gibi türler hikâye türünde değerlendirilir. Hikâyeler, ilk örneklerinden sonra içerik ve yapı unsuru konusunda birçok değişime uğrar. Öykülerde daha gerçekçi verilen neden-sonuç ilişkisi, zaman, mekân, kişi unsurları; modernizm etkisi ile bu gerçekçi durumdan uzaklaşmaya başlar. Sonrasında etkili olan postmodern anlayışla hikâyenin yapı unsurunda önemli kırılmalar kendini gösterir. Modern metinler için önemli olan olay sıralaması, özne, zaman, mekân, kişiler dünyası gibi unsurlar gerçeklikten uzaklaştırılır. Yerini kurguya, kahramanların belirsizliğine, zaman soyutluğuna, mekânın fantastik değişimlerine bırakır. Çalışmanın amacı yazar Bahtiyar ASLAN'ın bilinç akışı tekniği ile oluşturulan, 52 hikâyesinde 'yapı ve izlek' kurguyu tespit etmektir. İmceleme yapılırken yapı unsurlarında sık kullanılan özelliklerin net görülmesi açısından öykülerden örnek metinlere sıkça yer verildi. Böylece Bahtiyar ASLAN'ın bilinç akışı tekniği ile Türk öykücülüğündeki konumu ve öyküleri yapı ve izlek olarak tespit edilmeye çalışıldı.
Structure and Theme in Bahtiyar Aslan's Stories
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Hikâye; Modernizm; Postmodernizm; Bilinç Akışı; Bahtiyar Aslan