Fas'taki Yapılarda Yenilenebilir Enerji Kullanımının Değerlendirilmesi - ABBOUD, MARIA RAIHANE (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
Küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre kirliliği, fosil yakıtların hızla azalması ve enerji fiyatlarının her geçen gün artması nedeniyle, yenilenebilir enerji kullanımı önemli bir konu haline gelmiştir. Enerjinin etkin kullanımı ve mimarlık her zaman birbiri ile ilişkili olmuştur. Dünyadaki enerji kaynaklarının önemli bir bölümü binalar tarafından tüketilmektedir. Yapım sektörünün dinamik bir yapıya sahip olması, enerjinin etkin kullanımının da bu doğrultuda gelişmesinin beklenmesine neden olmuştur. Sanayi devrimi ile yaşanan teknolojik gelişmeler, birçok yapı uygulamasında teknoloji kullanımının ortaya çıkmasına paralel olarak yenilenebilir enerji kullanımının önemini de önplana çıkarmıştır. 20. yüzyılın teknolojik ihtiyaçlarının sonucunda ortaya çıkan enerji etkin bina tasarımı, çevresel uyaranlara tepki vererek bir değişim geçirmekte ve ortam koşullarına uyum sağlayabilmeyi olanaklı hale getirmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerji, biyokütle ve jeotermal enerjisi olarak sıralanmaktadır. Sanayi devrimi sınırlı doğal kaynaklarımızın sınırsız kullanımına yol açtığından, enerji kaynakların tükenmesi, küresel ısınma, su kirliliği gibi, çevresel konular endüstriyel ve inşaat faaliyetleriyle daha da kötüleşmiştir. Bu nedenle, ortaya çıkan insan sağlığı ve ekosisteme yönelik sorunlara çözüm olabilecek yaklaşımlar geliştirilmektedir. Binaların çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu süreç, inşaatların çevreye verdiği zararı en aza indirmeye ve çevre dostu yapıları inşa etmeye yardımcı olmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, enerji etkin binaların tasarımı, çevreye zarar vermeyen yapı malzemelerinin kullanımı ve enerji tasarruflu yapıların inşaa edilmesi önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, Fas'ta yapım sektöründe enerji etkin ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını bütünleştiren örnek projelerin incelenerek, yaygınlaşmalarına katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının ilkelerini tanıtmaya çalışmak ve binaların enerji verimliliğini artırmadaki rolünü araştırmak düşüncesinden yola çıkılmaktadır.
Evaluation of Renewable Energy Use in Buildings in Morocco
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Enerji kullanımı; Yapı; Yenilenebilir Enerji; Fas