Sodyum Sülfat Çözeltisinin Buğday Sapı Külü Katkılı ve Katkısız Harçlara Etkileri - BİRİCİK, HASAN; Aköz, Fevziye (Çimento ve Beton Dünyası, 2000)
Puzolanik özelliği deneysel olarak belirlenen buğday sapı külünün, harçların sülfata karşı dayanıklılığım araştırmak için, S02−4 konsantrasyonu 10000 mg/L ve 40000 mg/L olan sodyum sülfat çözeltileri kullanılmıştır. Deneyler standard harçlarda ve çimento ağırlığının, %8, %16 ve %24 oranlarında ikameli olarak buğday sapı külü katılmış harçlarda yapılmıştır. Numuneler 28 gün kirece doygun suda saklanmış ve 28. gün, eskitme süreci için başlangıç kabul edilmiştir. Başlangıçta, 28., 56., 90. ve 180. günlerde numunelerde eğilme dayanımı, basınç dayanımı ve birim ağırlık belirlenmiştir. Çözeltiler 14 gün ara ile yenilenmiş, o günlerde ağırlıklar ölçülmüştür. Sodyum sülfat çözeltile-rinin harç özelliklerine etkileri kül oranına göre değerlendirilmiştir. Çimentoya kül katılması, 180. güne kadar yüksek konsantrasyonda bile harcın sülfata karşı dayanıklılığına olumlu etki yapmıştır.
Effect of Sodium Sulfate Solutions on the Sulfate Resistance of Mortars With and Without Wheat Straw Ash
Keywords: Sodyum Sülfat Çözeltisi