Örgüt kültürü ile inovasyon ve yenilik ilişkisi: İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin iştirak kurumlarında bir uygulama - Akbaş, Akın (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İşletme Ana Bilim Dalı / İşletme Bilim Dalı, 2020)
İnovasyon son yıllarda sıkça duyduğumuz ve bilim insanlarınında çalışmalarında öncelik verdiği, insan hayatını kolaylaştıran çalışmalar kapsamında oldukça önemli olan bir kavram haline gelmiştir. Örgüt kültürününde inovasyon faaliyetlerinin gelişmesinde önemli bir organizasyonael öğe olduğununda altını çizmek gerekir. Bu çalışmanın amacı İBB kurumlarının örgüt kültürlerinin inovasyona ve yeniliğe etkisinin belirlenmesidir. Bu doğrultuda belediyenin alt kurumları olan iştrak firmalarında likert tipi anket tekniği kullanılarak değerlendirme çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada toplamda 300 farklı kişiye hazırlanan anket gönderilmiş olup 216 çalışandan geri dönüş sağlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre de örgüt kültürünün inovasyon ve yeniliği etkilediği gözlemlenmiştir.

Innovation has become a very important concept which we have heard frequently in recent years and which gives priority to scientists in their studies and which makes human life easier. It should be underlined that it is an important organizational element in the development of innovation activities in organizational culture. The aim of this study is to determine the impact of organizational culture of IBB institutions on innovation and innovation. In this respect, an evaluation study was conducted by using Likert-type questionnaire technique in the companies which are sub-institutions of the municipality. In this study, a total of 300 questionnaires were sent and 216 employees were returned. According to the results of the study, it is observed that organizational culture affects on innovation.
The relationship between organizational culture and innovation and innovation: İstanbul Metropolitan Municipality affiliated institutions practice
Keywords: İşletme; Belediyeler; Büyükşehir belediyeleri; Yenilik; Örgüt kültürü; Örgütsel yenilikçilik; İnovasyon; Business Administration; Municipalities; Metropolitan municipality; Innovation; Organizational culture; Organizational innovations; İnnovation