Toplam Kalite Yönetiminde İnovasyon ve Sektör Analizi: Tıbbi Cihaz Sektörü - KARAMAN, SİBEL (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2023)
İnsanlık tarihi boyunca tarımdan sanayiye, inşaat sektöründen sağlığa tüm alanlarda kaliteli ürün ve hizmet üretmek, müşteri memnuniyeti önemli olmuştur. Günümüzde ise gelişen teknolojinin yarattığı küreselleşme ile işletmelerin varlığını sürdürebilmesi, rekabet avantajı sağlayarak büyüyebilmesi ve verimliliğini arttırabilmesi daha büyük önem kazanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında işletmelerin rekabet avantajı sağlayarak verimliliği arttırmasının yolunun kalite yönetim sistemi ile sağlanacağı ortaya konulmuş ve uygulamaları geliştirilmiştir. Bu çalışmada Türkiye'de tıbbi cihaz sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kalite yönetim sistemlerinin inovasyon uygulamarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada 5li likert ölçeği ile oluşturulmuş anket formu kullanılmış, tıbbi cihaz sektöründeki işletmelere mail yolu ile iletilerek cevaplandırmaları istenmiştir. Toplanan anket formları SPSS programına (version 29) aktarılarak detaylı analiz ve değerlendirmeler yapılmıştır. Bu sayede araştırmanın ana hedefi olan kalite yönetim sisteminin inovasyon üzerindeki etkisinin düzeyi istatistiksel olarak bulunmaya çalışılmıştır.

Throughout the history of humanity, it has been important to produce quality products and services, and customer satisfaction in all fields, from agriculture to industry, from the construction sector to health. Today, with the globalization created by the developing technology, it has become more important for businesses to survive, to grow by providing competitive advantage and to increase their efficiency. After the Second World War, it was revealed that the way for businesses to increase productivity by providing competitive advantage would be provided by the quality management system and its applications were developed. In this study, the effect of quality management systems on innovation practices of companies operating in the medical device sector in Turkey was investigated. In the research, a questionnaire formed with a 5-point Likert scale was used, and businesses in the medical device sector were sent via e-mail and asked to respond. The collected questionnaires were transferred to the SPSS program (version 29) and detailed analyzes and evaluations were made. In this way, the level of the effect of the quality management system on innovation, which is the main goal of the research, has been tried to be found statistically.
Innovation and Sector Analysis in Total Quality Management: Medical Device Industry
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kalite Yönetim Sistemi; İnovasyon; Tıbbi Cihaz Sektörü