Proje yönetimi: İnşaat firmalarında proje müdürlerinin iş yükü, iş stresi, iş tatmini ve motivasyon ilişkisi - ILDIZ, GÜLCE ÖĞRÜÇ (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, 2009)
Bu çalısma insaat firmalarında proje müdürleri tarafından algılanan is yükü, is stresi, motivasyon ve is tatmini arasındaki iliskiyi incelemektedir. İnsaat sektörünün talebin degiskenliginden büyük ölçüde etkilenmesi nedeniyle, is yükü ve is tatmininin pozitif korelasyon içinde olması beklenmektedir. Literatürle paralel olarak, motivasyon ve is tatmininin pozitif korelasyon içinde olması beklenirken, is stresinin is tatminiyle negatif korelasyon içinde olması beklenmektedir. Birincil kaynaklardan veriler, İstanbul merkezli 44 proje müdüründen olusan uygun bir uygun bir örneklemden, soru kagıdı aracılıgıyla toplanmıstır. Elde edilen veriler Pearson Korelasyon analizi, Çoklu Korelasyon analizi, Regresyon analizi ve Çoklu Regresyon analizine tabi tutulmustur. Korelasyon analizi, motivasyon ve is tatmini arasındaki iliski ve is stresi ve is tatmini arasındaki iliski için anlamlı sonuçlar saglamıstır. Elde edilen sonuçlar is yükü ve istatmini arasında anlamlı bir korelasyon olmadıgını göstermektedir. Motivasyon ve is stresinin, is tatmini üzerindeki birlikte etkisini incelemek için Çoklu Korelasyon analizi yapılmıstır. Sonuçlar, iki bagımsız degiskenin bagımlı degisken üzerindeki birlikte etkilerine tek tek etkilerine kıyasla daha fazla oldugunu göstermektedir. İs yükü denkleme girmezken, Çoklu Regresyon analizi motivasyonun is stresine kıyasla is tatmininin daha güçlü bir kestiricisi oldugunu göstermektedir

This study investigates the relationship between workload, job stress, motivation and job satisfaction perceived by project managers in construction firms. As the construction sector is severely affected by demand volatility, workload and job satisfaction were expected to be positively correlated. In line with the literature, job stress was expected to be negatively correlated with job satisfaction while motivation and job satisfaction were expected to be positively correlated. First hand data were collected from a convenient sample of 44 project managers of construction firms based in stanbul by means of a questionnaire. Pearson correlation analyses, multiple corelation analyses, Regression analyses and Multiple Regression analyses were conducted. The corelation analyses yielded significant results for the relationship between motivation and job satisfaction and the relationship between job stress and job satisfaction. Obtained results show that, there is no significant correlation between workload and job satisfaction. Multiple correlation analyses was conducted to investigate the joint affect of motivation and job stress on job satisfaction. The results indicate that the two independent variables exert a greater influence on the dependent variable compared to the individual effects of the independent variables. Mulitple regression analyses showed that motivation is a more powerful predictor of job satisfaction than job stress, while workload does not enter the equation.
The relationship between workload, job stress, job satisfaction and motivation of project managers in contruction firms
Keywords: inşaat mühendisliği; proje yönetimi; civil engineering; project management