Öğretmenlerin örgütsel güç mesafesi ile örgütsel sinerji düzeyi arasındaki ilişki - Ersoy, Ebru (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı / Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı, 2019)
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin örgütsel güç mesafesi algısı ile örgütsel sinerji düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmada öğretmenlerin algıladığı örgütsel sinerji düzeyi ve örgütsel güç mesafesi arasındaki ilişkiyi belirlemek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi için, seçkisiz basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak birinci bölümde öğretmenlerin demografik verilerine ilişkin Kişisel Bilgi Formu, ikinci bölümde Örgütsel Sinerji Ölçeği ve üçüncü bölümde Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada 29 maddeden oluşan 5'li likert tipi Örgütsel Sinerji Ölçeği ve öğretmenlerin örgütsel güç mesafesi algısını belirlemek üzere 20 maddelik Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği öğretmenlerden oluşan örneklem grubuna uygulanmıştır. Elde edilen veriler üzerinden ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlilik analizleri Cronbach alfa değerleri hesaplanarak yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Örgütsel Sinerji Ölçeği'nin Cronbach alfa değeri 0,923 ile yüksek güvenilirlikte bulunmuştur. Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği'nin analiz sonuçlarına göre Cronbach alfa değeri 0,833 olarak yüksek güvenilirlikte olduğu saptanmıştır. Elde edilen verilere göre Örgütsel Sinerji Ölçeği alt boyutları demografik verileri incelendiğinde yaşa, cinsiyete göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Fakat Örgütsel Sinerji Ölçeği alt boyutlarından biri olan stratejide kıdeme göre anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ayrıca bu araştırmada diğer bir ölçek olan Örgütsel Güç Mesafesi alt boyutları demografik verilere göre incelenmiştir. Örgütsel Güç Mesafesi Ölçeği alt boyutları kıdeme göre incelendiğinde, Gücü Araçsal Kullanma, Gücü Meşrulaştırma ve Güce Razı Olmada anlamlı farklılık saptanmıştır. Bununla birlikte Örgütsel Güç Mesafesi ve Örgütsel Sinerji Düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Anahtar kelimeler: Sinerji, Örgütsel Sinerji Düzeyi, Örgütsel Güç Mesafesi, Öğretmen, Kıdem.

The aim of this study is to investigate the relationship between teachers' perception of organizational power distance and organizational synergy level. In this research, relational survey model, one of the quantitative research methods, was used to determine the relationship between teachers' perceived organizational synergy level and organizational power distance. For the sample of this study, simple random sampling method was used. In the first part, Personal Information Form about the demographic data of the teachers, Organizational Synergy Scale in the second part and Organizational Power Distance Scale in the third part were used as data collection tools. In this study, the 5-point Likert-type Organizational Synergy Scale consisting of 29 items and the 20-item Organizational Power Distance Scale were used to determine the teachers' perception of organizational power distance. The validity and reliability of the scales were calculated by using Cronbach alpha values. According to the analysis results, Cronbach alpha value of Organizational Synergy Scale was found to be high reliability with 0.923. According to the results of the Organizational Power Distance Scale, Cronbach alpha value was found to be 0.833 with high reliability. When the demographic data of Organizational Synergy Scale sub-dimensions were examined according to the obtained data, no significant difference was found according to age and gender. However, a significant difference was found in the strategy which is one of the sub-dimensions of Organizational Synergy Scale according to seniority. In addition, Organizational Power Distance sub-dimensions, another scale, were examined according to demographic data. When the Organizational Power Distance Scale subscales were analyzed according to seniority, a significant difference was found in using Instrumental Power, justification of power and acquiescence to power. However, there was no significant relationship between Organizational Power Distance and Organizational Synergy Level. Key words: Synergy, Organizational Synergy Level, Organizational Power Distance, Teacher, Seniority.
The relationship between organizational power distance and organizational synergy level of teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training