Yaşam alanlarının biçimlenmesi sürecinde; plan yapımı, katılım ve Küçükçekmece (Fatih Mahallesi) örneklemesi - Günen, Cemil (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Mimarlık Anabilim Dalı / Mimari Tasarım Bilim Dalı, 2007)
Kentsel yerleşmelerin gelişmesini yönlendiren ?PLANLAMA? çok fonksiyonlu bir uygulama alanıdır. Bundan dolayı İmar Planlarının hazırlanmasında ki en temel amaç ?insan toplum ve çevre münasebetlerinde kişi ve aile mutluluğu İle toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı bir yapıya kavuşturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmek ve toprağın koruma, kullanma dengesini en rasyonel biçimde belirlemektir.? P lanlamayı devlet kurumları arasında görevsellik ilkesine bağlı kalarak çözer. Üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar arasında bir hiyerarşi olmalı ve birbirlerini kapsamalıdırlar. Üst ölçekli planlarda öncelikli hedefler belirlenir, alt ölçekli planlarda bu hedefe götüren işleyişinin hangi esaslar dâhilinde yapılacağına karar verilir. B u çalışmada imar planını oluşturan alt ve üst ölçekli planların hangi kurumlar tarafından ve nasıl belirlendiği ortaya konularak imar planları nasıl yapılır, plan yapımına kurum ve kuruluşlar nasıl katılır, katılımın kamusal ve toplumsal yönüne yer verilerek halkın ve halkı temsil eden sivil toplum kuruluşlarının bu süreçteki yeri belirlenmiştir. Planlama alanı olarak Küçükçekmece fatih mahallesi örnek olarak seçilmiş olup planlama süreci sonucu oluşan ortak yaşam alanlarına halkın nasıl katıldığına yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Planlama, Kamusal yapı, Toplumsal yapı, Katılım, Yönetişim, Küçükçekmece, Ortak yaşam alanı

Die ?Planung?; die großen Einfluss auf die städtebauliche Entwicklung hat, ist ein multifunktionelles Gebiet. Der eigentliche Sinn und Zweck der Bebauungspläne liegen daher darin, - das die Umgebung menschenfreundlich gestaltet wird, weil sie einen großen Einfluss auf die Beziehungen zwischen Mensch, Gesellschaft, Natur, dem Leben des Einzelnen, dem Familienleben und das Sozialeben hat, - die Orte für Investitionen bewußt lenken, - das Verhältnis zwischen bebautem und unbebautem Boden in einem gesunden Gleichgewicht zu halten. Der Staat überlässt das Planen den Behörden, die dem Pflichtbewusstsein treu sind. Es muss eine Rangordnung zwischen den Zeichnungen nach ihrem Maßstab existieren und die eine hat das andere zu umfassen. Bei der groben Planung sind die vorrangigen Ziele zu beachten. Bei der detaillierten Planung ist zu bestimmen, welche Grundsätze bei der zielorientierten Arbeit zu beachten sind. Es wird bei dieser Arbeit mit Begründung der Wahl festgelegt, welche Institution die groben, welche die detaillierten Bebauungspläne erstellen. Gleichzeitig wird bestimmt, wie man einen Bebauungsplan erstellt, wie Institutionen bzw. Einrichtungen dazu beitragen und welche Rolle die Einwohner bzw. die Bürgerinitiativen bei diesem Prozess einnehmen, damit die Öffentlichkeit bzw. Gesellschaft ebenfalls ihren Beitrag dazu leistet. Als Beispiel hat man als Bebauungsgebiet ?Küçükçekmece Fatih mahallesi? gewählt und dann dargestellt, wie das Interesse der Einwohner gegenüber den Orten des gesellschaftlichen Lebens ist. Schlüsselwörter: Planung, öffentliche Struktur, Gesellschaftliche Struktur, Beitrag, Leitung, Küçükçekmece, Orte des gemeinsamen Lebens
Im prozess der gestaltung der lebensorte; planerstellung, beitrag und als beispiel Küçükçekmece (Fatih Mahallesi)
Keywords: mimarlık; architecture