Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Genel İlkeler - PINARBAŞI, CANAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 4. maddesinde kişisel veriler işlenirken esas alınması gereken genel ilkeler düzenlenmiş olup bu ilkelerin Kanun'un özünü oluşturduğunu söyleyebiliriz. Kişisel Verilerin işlenmesine ilişkin genel ilkeler birbirleri ile yakın ilişkide olup bazı ilkeler birbirlerini tamamlamakta iken bazı ilkeler de bir diğerine kaynaklık etmektedir. Bu nedenle bu ilkelerin birbirinden kesin çizgilerle ayrılması zordur. Kişisel verilerin işlenmesine ilişkin tüm aşamalarda bu ilkelere uyulması zorunludur. Ancak bu ilkeler tek başına kişisel verilerin işlenmesi için hukuka uygunluk sebebi değildir. Kişisel verilerin hukuka uygun bir şekilde işlenmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 5. ve 6. maddelerinde belirtilen veri işleme şartlarının sağlanmasının yanı sıra, aynı zamanda bu işlemenin genel ilkelere de uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini gerektirir. Çalışmamızda amacımız kişisel verilerin işlenmesine ilişkin kavramları açıkladıktan sonra 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yer alan genel ilkeleri, mülga 95/46/EC sayılı Avrupa Birliği Direktifi ve Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Tüzüğü'nde yer alan genel ilkelerle karşılaştırarak açıklamak ve kişisel verilerin bu ilkelere aykırı olarak işlenmesinin hukuki sonuçlarını değerlendirmektir.
The General Principles Regarding the Processing of Personal Data
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kişisel Veri; Kişisel Verilerin İşlenmesi; Genel İlkeler