Dijital Etkileşimli Arayüzlerle Küreselleşen Evin Yeni Pozisyonunun Kullanıcı Mobilitesi Üzerinden İncelenmesi - KARIMCA, İLAYDA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Teknoloji geçmişten günümüze kadar insanların yaşamında önemli bir yere sahiptir. Günümüzde kullanıcılar teknolojiyi haberleşme ve iletişimden başka uğraşlar için de kullanabilir hale gelmiştir. Günlük yaşamda toplumdaki bireylerin hayatını kolaylaştıran bu teknolojik cihazlar sayesinde, ağlar aracılığıyla farklı uzaklıklardaki kullanıcıların iletişim kurabilmesi mümkün hale gelmiştir. İletişim teknolojileri ile kullanıcıların yaşamları kolaylaşmış; böylelikle kullanıcılar yeni alışkanlıklar kazanmıştır. Değişen yeni alışkanlıklar ile kullanıcıların hareket düzeyleri farklı bir boyuta taşınmıştır. Dijitallik olgusu teknolojinin bir üst ölçeğe taşınması ile insanların hayatına dahil olmuştur. Öncelikle konutlarda mekansal anlamda fiziksel mobilite olgusundan bahsederken; internetin küresel kentten, küresel ev ölçeğine inmesi ile bu durum kullanıcının sanal ortamda hareket özgürlüğünü tanımlayan kullanıcı mobilitesi kavramını ortaya çıkarmıştır. Arayüz uygulamalarının kullanımının artmasıyla kullanıcılar mekanda sınırsız hareket kabiliyeti kazanmıştır. Kullanıcıların dijitalleşmesi ile mekanlar arasında olan sınır ortadan kalkmış ve evin yeni pozisyonu ''küresel ev'' kavramı ile farklılaşan bir boyut kazanmıştır. Bu tez çalışması kapsamında tanımlanan araştırma problemi, evin dijital etkileşimli arayüzleri sayesinde kullanıcıların mekanlar arasında mobil olma durumunun oluşması ve bu doğrultuda evin farklı bir pozisyona evrilmesidir. Bu kapsamda çalışmada, kullanıcı profilleri üzerinden inceleme yapılarak farklı ölçeklerdeki etkileşim düzeyleri ele alınmaktadır. Araştırmanın hipotezi; küreselleşen evde arayüz kullanımının artması ile evdeki sınırların ortadan kalkması ve mekanların daha esnek bir içeriğe bürünerek kullanıcıları özgürleştirmesi üzerine kurgulanmaktadır. Çalışmanın yöntemi, interaktif anket üzerinden kullanıcıların mekanda etkileşim düzeylerinin farklı kullanıcı profilleri üzerinden incelenmesidir. Anketin kullanıcı etkileşimli olması dikkate alınmıştır ve ankette kullanıcıların verdiği cevaba göre yönlendirmeli soru seçenekleri hazırlanmıştır. Anket çalışmasından elde edilen nitel veriler, betimsel analiz yöntemi ile deşifre edilerek dijital etkileşimli arayüzler sonucunda küreselleşen evin yeni pozisyonuna yönelik çıkarımlar ortaya konulmuştur. Tez çalışması sonucunda kullanıcının dijital arayüzler ile mobil olma durumuna dair bir çözümleme yapılmıştır ve arayüzlerin evrimi sonucunda "küresel ev" kavramının literatürdeki tanımı üzerinden bir yorum oluşturulmuştur.
Examining the New Position of the Globalized Home With Digital Interactive Interfaces Through User Mobility
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kullanıcı Mobilitesi; Küresel Ev; Arayüzlerin Evrimi; Dijitalleşme; Etkileşim