Religiöse Symbole am Arbeitsplatz: Die aktuelle Rechtsprechung des EGMR - Korkmaz, Ömer; Manzel, Martin (Seçkin Yayıncılık, 2013)
Die Religionsfreiheit ist einer der yragenden Pfeiler einer demokratischen Gesellschaft und findet daher in der Rechtsprechung des Europaische Gerichtshofs für Menschenrechte (EGMR) entsprechende Beachtung. Massnahmen, welche die Religionsfreiheit des Einzelnen einschranken, müssen dem Grundsatz derVerhaltnismassigkeit ent sprechen. Sofern der Staat diese Rechte selber einschrankt, bedarf e seiner gesetzlichen Grundlage, vgl. Art 9 II. EMRK. In den Fallen, in denen Priyate, z.B. Mitgliedstaaten eine Schutzpflicht zukommen. Bei der Frage ob ein Eingriff in die Religionsfreiheit verhaltnismassig ist, kommt deb Vertragsstaaten, in Bzug auf die Gewichtung entgengesetzer Interessen und Rechtspositionen, ein Ermessens und Beurteilungsspielraum zu, der jedoch der Überprüfungskompetenz des EGMR unterliegt.

Din Özgürlüğünün demokratik toplumun önemli temellerinden biri olduğu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarında da ifadesini bulunmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinde düzenlenen bu özgürlüğe yapılan her türlü müdahalenin mutlaka orantılı olması gerekmekte; devletin bu özgürlüğe müdahale etmek istediği durumlarda da, bu müdahalenin kanun tarafından öngörülmüş olması gerekmektedir. Din özgürlüğünün özel kişilerin (şirket, işveren vb.) müdahalelerine karşı Korunması da, yine devletin pozitif yükümlülüğü içerisindedir. Sözleşme tarafından korunan bu hak ile başka bir hakkın çatışması durumunda, hakka yapılan müdahalenin orantılı olup olmadığı öncelikle ulusal mahkemelerin denetim yetkisindedir. Ancak somut olayın özelliklerine göre AİHM de orantılılık denetimi yapabilmektedir.
AİHM Kararları Işığında Çalışma Hayatında Dini Semboller
Keywords: Konvention zum Schutze der Menschenrechte und Grundfreiheiten (EMRK); Art. 9 EMRK; Religionsfreiheit, Arbeitsrecht; Religiöse Symbole und Kleidungsvorschriften Kopftuch Kreuz; Din özgürlüğü; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; AİHS m.9; Baş örtüsü ve haç gibi dini sembollerin kullanılması; İş hukuku ve din özgürlüğü