Nasreddin Hoca Fıkralarında İroni - Kaya, Muharrem (My University, 2011)
Yazı, ironi kavramının, Oğuz Cebeci, Douglas Colin Muecke ve Wayne Booth tarafından verilen bilgiler çerçevesinde açıklanmasıyla başlamaktadır. İroni çeşitlerinin sınıflandırılıp açıklanmasından sonra Nasreddin Hoca’nın fıkralarındaki ironik unsurlar üzerinde durulmaktadır. Nasreddin Hoca fıkralarında kendini azımsama, saflık, çözümsüzlük ironisinin sıkça yapıldığı vurgulanmaktadır. İroni yapma yolları ise cehalet taslamak, sahte kuşkuculuk, anlamsız ve yanlış izahlarda bulunmak, mantık hataları yapmak şeklinde belirtilmektedir.
Keywords: Ironie, rire et négativité; Türk Halk Edebiyatı; Nasreddin Hoca