Örgütsel Çeviklik Açısından Örgüt Kültürü ve Firma Performansı Üzerine Bir Alan Araştırması - Sever, Emine; PAKSOY, MAHMUT (My University, 2021)
Bu çalışmanın amacı, örgüt kültürünün firma performansına etkisinde, örgütsel çevikliğin aracılık etkisini tespit edebilmektir. Çalışma kapsamında öncelikle örgüt kültürü̈, örgütsel çeviklik ve firma performansı hakkında kavramsal çerçeve oluşturulmuş̧, ardından araştırma kapsamında gerçekleştirilen anket uygulamasından elde edilen bulgu ve sonuçlara yer verilmiştir. Araştırma örneklemini, İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli ve Zonguldak illerindeki İmalat, Hizmet, IT, Perakende ve Tarım sektörlerine ait 140 firma çalışanı oluşturmaktadır. Anket verileri, tesadüfî olmayan kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak, çevrimiçi anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada nicel veri analizi uygulanmıştır. 5’li Likert ölçeği kullanılan anket formu, demografik sorular ile örgüt kültürü, örgütsel çeviklik ve firma performansı ölçeklerinden oluşmaktadır. Model olarak yapısal eşitlik modellemesi tercih edilen araştırmada verilerin analizinde SPSS 25.0 ve AMOS 22 paket programları kullanılmıştır. Geçerlilik testi için doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik için Cronbach’s alpha değerlerine bakılmıştır. Çalışma bulgularına göre klan, adhokrasi ve hiyerarşi kültürlerinin firma performansına etkisinde, örgütsel çevikliğin aracılık etkisi bulunmaktadır. Fakat, pazar kültürünün aracılık etkisi tespit edilememiştir. Demografik özellikler açısından da örgüt kültürü, örgütsel çeviklik ve firma performansı algıları arasında anlamlı farklıklar tespit edilmiştir.

The aim of this study is to determine the mediating effect of organizational agility on the impact of organizational culture on firm performance. Within the scope of the study, firstly, a conceptual framework about organizational culture, organizational agility and firm performance was created, and then the findings and results obtained from the survey application conducted within the scope of the research were included. The research sample consists of 140 company employees belonging to the Manufacturing, Service, IT, Retail and Agriculture sectors in the provinces of Istanbul, Ankara, Izmir, Tekirdağ, Kocaeli and Zonguldak. The survey data were collected by the online survey method using the non-coincidental convenience sampling method. Quantitative data analysis was applied in the research. The questionnaire form using a 5-point Likert scale consists of demographic questions and organizational culture, organizational agility and firm performance scales. In the study, in which structural equation modeling was preferred as a model, SPSS 25.0 and AMOS 22 package programs were used in the analysis of the data. Confirmatory factor analysis was checked for validity test and Cronbach's alpha values were checked for reliability. According to the findings of the study, organizational agility has a mediating effect on the effect of clan, adhocracy and hierarchy cultures on firm performance. However, the mediating effect of market culture could not be determined. In terms of demographic characteristics, significant differences were determined between perceptions of organizational culture, organizational agility and firm performance.
A Field Research on Organizational Culture and Firm Performance in Terms of Organizational Agility
Keywords: Örgüt Kültürü; Örgütsel Çeviklik; Firma Performansı; Organizational Culture; Organizational Agility; Firm Performance