İmparatorluk Döneminde Denizciliğimiz: Ova'dan Okyanusa Turgut Reis - Çelik, Yakup (My University, 2010)
Bu çalışmada Türk denizcilik tarihinde önemli yeri olan Turgut Reis’in hayatının konu alındığı bir roman üzerinde durulmuştur. Turgut Reis romanında, yazarın Osmanlı İmparatorluğuna eleştirileri, çöküşün asıl nedenleri üzerine yaptığı yorumlar ele alınmıştır. Romandan hareketle, “Halikarnas Balıkçısı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde denizciliğimizin ihmal edildiği görüşündedir”, tezi ortaya konulmaktadır. Ayrıca, kurgunun temelini oluşturan çatışma üzerinde durulmuş, bir köylü çocuğunun bütün dünyaya nam salan kahraman hâline gelişinin öyküsü de incelenmiştir.

This study investigates a novel about the life of the Captain Turgut who was an important figure in Turkish marine history. This novel includes the criticisms of the author against the Ottoman Empire; he also explains the reasons of the fall of the empire. According to Halikarnas Balıkçısı the navy had been neglected during the Ottoman Empire. Besides, the fiction which was grounded on conflict has been emphasized and the story of a peasant child who turns out to be a worldwide known hero has been analyzed.
Our Maritime in the Imperial Era: The Captain Turgut, from Plain to Ocean
Keywords: Kabaağaçlı, Cevat Şakir (Halikarnas Balıkçısı), 1886-1973; Turgut Reis; Türk Edebiyatı; Türk Romanı; Türk Romanında Osmanlı İmparatorluğu; Turkish Literature; Turkish Novel; Ottoman Empire in Turkish Novel