Ergenlerde Okul Aidiyeti,Okul İşlevleri ve Psikolojik Uyum Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Arslan, Gökmen; Tanhan, Ahmet (İstanbul Kültür Üniversitesi / Eğitim Fakültesi, 2019)
Bu çalışmada ergenlerde okul aidiyet duygusu,okul işlevleri ve psikolojik uyum arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini yaşları 11 ile 18 arasında değişen,ortaokul ve lisede öğrenci olan 333 ergen oluşturmaktadır (Ortalama= 15.45; ss=1.75). Katılımcıların %55.9’u (186) kız ve %44.1’i (147) erkektir. Korelasyon analiz sonuçları, ergenlerde okul aidiyeti artarken içselleştirilmiş ve dışsallaştırılmış problemlerin azaldığını ve okul işlevlerinde de anlamlı bir artışın olduğunu ortaya koymuştur. Yol(path)analiz sonuçları, okul aidiyetinin öğrencilerin akademik başarı, öğrenmeden zevk alma, eğitimsel amaçlar, akademik yeterlik, akademik doyum ve prososyal davranımlarını pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. Ayrıca sonuçlar okul aidiyetinin ergenlerde içselleştirilmiş ve dışsallaştırılmış problemleri negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığını ortaya koymuştur. Okul aidiyet duygusu, akademik başarı değişkeni hariç, diğer tüm değişkenler üzerinde güçlü bir yordayıcı etkiye sahip olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları alan yazın ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.

In the present study, the researchersinvestigated the relationship among school belonging,school functioning and psychological adjustmentproblemsfor the adolescentsin high schools. Sample of the study comprised of 333adolescentstudents from middle and high school, with ranging in age between 11 and 18 years (Mean= 15.45; SD=1.75).Participants were 55.9% (186) female and 44.1% (147) male. Correlation analysis results revealed that school belonging increases while internalizing and externalizing problems decrease and there is a significant increase in school functions. Path analysis outcomes indicated that school belonging predicted students’ school achievement, joy of learning, educational purpose, academic efficacy, academic satisfaction, and prosocial behaviors. Furthermore, the results demonstrated that school belonging significantly and negatively predicted internalizing and externalizing problems in adolescents. School belonging has a strong effect size on all other variables exceptforacademic achievement. The results are discussed in light of the literature and suggestions are presented.
Examining the Association betweenSchool Belonging, School Functioning,and Psychological Adjustment in Adolescents
Keywords: Okul Aidiyeti; Psikolojik Uyum; Ergenlik; Ekolojik Sistemler Kuramı; Pozitif Psikoloji; Öz-Belirleme Kuramı; Kabul ve Kararlılık Terapisi; School Belonging; Adolescence; Ecological Systems Theory; Positive Psychology; Self-Determination Theory; Acceptance and Commitment Therapy