Kedi Gözü Nebula Uzaklığının Hesaplanması - Halilağaoğlu, Selen; Kumbasar, Alican; Tora, Yeşim (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Kedi Gözü Nebulası (NGC 6543) nın analizleri Nebula'nın farklı yıllardaki görüntüleri ile yapıldı.18 Eylül 1994 - 17 Ağustos 1997 yıllarında Hubble Teleskobu ile ESA/ESO dan alınan Reed et al 1999 tarafından bilgisayar programı ile her iki tarih deki; gözle fark edilemeyecek görüntüleri birbirinden çıkararak kalan fark görüntüdeki E25 elipsi üzerinde ölçüme odaklanarak, BÜYÜTME ve RADYAL UYGUNLUK Metodu kullanarak Nebula'nın uzaklığını ve kinematik yaşını hesaplamak amaçlandı. Nebula ‘nın Kinematik Yaşı (T) T=d/ bağıntısı kullanılarak her iki metod "büyütme " ve "radyal uygunluk" ile bulunan açı sal hız (!) değerlerine göre yıl birimi ile hesaplandı ve daha önce bulunan sayısal değerlerle karşılaştırıldı, hata farkları ve nedenleri belirlendi. Bulunan değerler: Büyütme Yöntemi ile;. D=3.01 x 1016 km = 977 pc, T= 114.106 yıl Radyal Uygunluk metodu ile; D=922,85 pc, T = 112.106 yıl

Distance to the CAT'S Eye Nebula Nebula images are taken from Hubble Telescope- ESA/ESO by Reed et al 1999 between dates of 18 September 1994 - 17 August 1997.Calculations are done in two methods on minor axis of E25 one of them is the Magnification Method ;the image treatment subtracts one image from the other ,the resulting image is called the residual on a computer program and Vt=16,4km/s co=(F-1)d/t are used D=Vt /co and as result of the calculations distance is foundD=977pc age is T=114.106year and the other one is the Radial Fitting Method;the resulting (!)' s from careful fitting of radial profiles along the lines in milli-arcseconds/year and distance is found D=922,85 pc age is T = 112.106 year .
Keywords: Kedi Gözü Nebula; nebula uzaklığı hesaplama; Cat's Eye Nebula; nebular distance calculation