Cemil Süleyman Alyanakoğlu'nun Timsal-i Aşk adlı hikaye kitabı üzerine bir inceleme - Yazar, Dilara Erdem (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2015)
Yazı hayatına Fecr-i Ati dönemi içerisinde başlayan Cemil Süleyman Alyanakoğlu, Fecr-i Ati Edebiyatının kurucularından olduğu gibi sonrasında da toplumsal konulara olan eleştirisel yaklaşımı ile ele aldığı hikayeleriyle adından döneminde sıkça söz ettirmiştir. Cemil Süleyman Alyanakoğlu'nun Timsal-i Aşk eseri Fecr-i Ati topluluğuna ait kütüphanede yayınlanan ilk eser olma özelliği ile ayrıcalık kazanmıştır. Bu durum, eserin edebi değerinin önüne geçmiştir. Timsal-i Aşk eserinde Fecr-i Ati Edebiyatının konu ve üslup özellikleri açıkça görülmüştür. Yine aynı eser ile Servet-i Fünun Edebiyatına karşı durmaya çalıştığı halde, ne denli benzerliklerinin olduğu, incelemelerinde görülmektedir. Bu çalışmanın ilk bölümünde Cemil Süleyman'ın hayatına ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise esere ismini de vermiş olan Timsal-i Aşk da dahil olmak üzere kitapta yer alan on dört hikaye ve bu hikayelerin incelemeleri yer almaktadır. Anahtar Sözcükler: Cemil Süleyman Alyanakoğlu, Fecr-i Ati,

Cemil Süleyman Alyanakoğlu who started his literary career at Fecr-i Ati period, had mentioned his name fruquently as one of the founders of Fecr-i Ati Literary movement and his stories that handle social issues with criticial approach. Cemil Süleyman Alyanakoğlu's Timsal-i Aşk has the privilige of being first book published in a library during Fecr-i Ati period. That makes the book worthier than its literary value. The subject and style of Fecr-i Ati Literary Movement can be deserved in Timsal-i Aşk. And although the book resist to the Servet-i Finun Literary, we can see lots of similarites on the examination. In the first two chapter of this study, Cemil Süleyman Alyanakoğlu's life and career are analysed. In the third chapter, the fourteen stories including Timsal-i Aşk that gives its name to the book, are examined. Key Words: Cemil Süleyman Alyanakoğlu, Fecr-i Ati
Cemi̇l Süleyman Alyanakoğlu and his storytelling
Keywords: Alyanakoğlu, Cemil Süleyman; Edebiyat; Literature; Fecr-i Ati edebiyat; Hikaye; Story; Türk edebiyatı; Turkish literature