Tüberkülozun Nümerik Çözümlerinin Karşılaştırılması - İRİS, ZEKİ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu tezde tüberküloz hastalığının SIR, SEIR, BSEIR matematiksel modellerinin Euler yöntemi, iki adımlı şema sonrası(two step schema) Newton yöntemi ve Runge-Kutta nümerik çözümleri ele alınmıştır. Bu çözümler Türkiye özelinde bulunup modellerin nümerik çözümleri karşılaştırılmalı olarak tablo ve grafiklerle ifade edilmiştir. Kullanılan matematiksel modellerin kararlılık analizleri yapılmıştır. Bunun yanında Covid-19 döneminin modellerin vaka değişimindeki belirgin etkileri üzerinde durulup Covid-19 sonrası gerçek vaka sayılarının hangi modele daha yakın olarak devam ettiği tablolarla gösterilmiştir.
Keywords: SIR-SEIR-BSEIR Model