Güncel Büyük Beşli Kişilik Özellikleri Ölçeğinin Güvenirlik ve Geçerlik Çalışması - MUMCU, ARTÜR YETVART (Dicle Üniversitesi, 2025)
Bu araştırma, Büyük Beşli Kişilik Özellikleri ölçeğinin Türkçe uyarlamasını yaparak ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik analizlerini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Beş Faktör Kişilik Modeli; dışadönüklük, uyumluluk, sorumluluk, duygusal denge ve deneyime açıklık olmak üzere beş temel boyutta kişilik özelliklerini değerlendiren, dünya genelinde en yaygın kabul gören teorik çerçevelerden biridir. Ancak, bu ölçeğin Türkçe versiyonlarının sınırlı sayıda olması ve mevcut çalışmaların güncelliğini yitirmiş olması, kişilik özelliklerinin Türk kültürü bağlamında güvenilir bir biçimde ölçülebilmesi için yeni bir uyarlama çalışmasını gerekli kılmaktadır. Bu doğrultuda, 615 katılımcıdan elde edilen veriler açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yöntemleriyle incelenmiştir. Bulgular, ölçeğin özgün beş boyutlu yapısının Türkçe örneklemde de korunduğunu ortaya koymuştur. Cronbach alfa katsayıları tüm boyutlarda kabul edilebilir düzeyde bulunmuş ve ölçeğin iç tutarlılık açısından güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, uyum geçerliği analizleri, ölçeğin farklı bağlamlarda kullanılabilirliğini desteklemiştir. Elde edilen sonuçlar, Büyük Beşli Kişilik Özellikleri ölçeğinin Türkçe versiyonunun hem güvenilir hem de geçerli olduğunu doğrulamaktadır. Bu çalışmanın, Türkiye bağlamında kişilik özelliklerini değerlendiren araştırmalar için güçlü bir temel sağlayacağı ve kültürler arası karşılaştırmalara katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir.
A Validity and Reliability Study of the Updated Big Five Personality Traits Scale
Keywords: Ölçek Uyarlama; Kişilik Özellikleri; Büyük Beşli; Örgütsel Davranış