Mevcut Binalarda Yapılan Ekolojik İyileştirmelerin Enerji Kazancı - BOSTANCIOĞLU, ESRA (The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication, 2011)
Today, with the rapid depletion of fossil energy sources and the increasing environmental problems caused by fossil fuels, supervision and management of energy consumption becomes more important. Looking at the breakdown of energy consumption by sectors, the buildings sector is seen as one of the priority areas for energy efficiency after industry and transportation. 80% of the total energy used from the production of a building till its demolition is consumed during utilization of the building. Therefore, priority is given to applications that reduce the amount of energy consumed during the utilization phase throughout the lifetimes of buildings. There are several ecological retrofitting done so as to reduce the amount of energy consumed during utilization in buildings that have not yet completed their lifetimes. In Turkey, energy consumption is increasing every year, mostly in the industry and building sector; a large portion of the energy used in residential buildings is consumed for heating and cooling purposes. Most effective energy saving in residential buildings can be achieved by using heat insulation, an easy-to-use energy efficiency technology. In the recent years, insulation jacketing on the external walls of existing buildings has become very common in Turkey, and the energy saving gained from this practice is the subject of this paper. In line with the purpose of the study, the energy gain from various insulation alternatives on the external walls and roof of a residential building selected for this study will be evaluated. In the external insulation system, the insulation wraps the building like a jacket, without creating a heat bridge. Although the cost of external insulation system is higher compared to other systems, it is the most suitable system for buildings built for long of the walls in such buildings. It was considered that the insulation materials and insulation thicknesses would differ for each of the various insulation alternatives applied on the outer surfaces of walls. Annual energy costs of various alternative insulation applications were calculated and evaluated against the energy saving occurring in a non-insulated building. The study will help investors and users in assessing in economic terms the various options for insulation before engaging in any ecological retrofitting works on existing buildings, and in selecting the right insulation application. For the national economy, the study will provide the energy saving gained from various retrofitting applications.

Günümüzde fosil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ve bunların yarattığı çevre sorunlarının artması nedeniyle, enerji tüketiminin denetimi ve yönetimi giderek önem kazanmaktadır. Enerji tüketiminin sektörlere göre dağılımına bakıldığında, bina sektörü, sanayi ve ulaşımdan sonra, enerji verimliliğinin sağlanabileceği öncelikli alanlardan biri olarak görülmektedir. Binanın üretiminden yıkımına dek geçen sürede kullanılan toplam enerjinin %80’i binanın kullanımı sırasında harcanmaktadır. Bu nedenle binaların yaşam dönemlerinde, kullanım aşamasında harcanan enerjiyi azaltma yönündeki uygulamalara öncelik verilmektedir. Yaşam süresini doldurmamış mevcut binalarda kullanım aşamasında harcanan enerjinin azaltılması için birtakım ekolojik yenilemeler yapılmaktadır. Ülkemizde başta sanayi ve konut sektörleri olmak üzere enerji tüketimi her geçen yıl artmakta; konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilmektedir. Konutlarda en etkin enerji tasarrufu; kolay uygulanabilir bir enerji verimlilik teknoloji olan ısı yalıtımının kullanımıyla sağlanabilmektedir. Son yıllarda ülkemizde de çok fazla uygulamasına rastladığımız mevcut yapılarda yapılan duvarların dış yüzeyine yapılan yalıtım uygulamalarının (mantolama) getirdiği enerji kazancı bu yazının konusunu oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışma kapsamında seçilen bir konut binasının duvarlarının dış yüzeylerine ve çatıya uygulanan farklı yalıtım uygulama alternatiflerinden elde edilen enerji kazancı değerlendirilecektir. Dışarıdan yalıtım sisteminde, yalıtım binayı bir manto gibi sarmakta, ısı köprüsü oluşturmamaktadır. Dışarıdan yalıtım sisteminin maliyeti diğer sistemlere göre daha yüksek olmasına rağmen, konut gibi uzun süreli kullanılan mekanlar için en uygun sistem olduğu için yapılacak yalıtımların duvarların dış yüzüne yapılması esas alınmıştır. Duvarların dış yüzeylerine yapılan farklı yalıtım uygulama alternatiflerinde, kullanılacak olan yalıtım malzemelerinin ve yalıtım kalınlıklarının farklılaşacağı düşünülmüştür. Farklı yalıtım uygulama alternatiflerinin yıllık enerji maliyetleri hesaplanmış ve yalıtımsız binada meydana gelen enerji tasarrufları değerlendirilmiştir. Yapılan çalışma, yatırımcılara ve kullanıcılara mevcut binalarında yapacakları ekolojik iyileştirme işine girişmeden önce, yapacakları farklı yalıtım uygulamalarını ekonomik açıdan değerlendirme ve yalıtım uygulaması seçimi konusunda yardımcı olacaktır. Ülke ekonomisi açısından bakıldığında ise, yapılan farklı iyileştirme uygulamalarının getireceği enerji tasarrufları görülebilecektir.
Keywords: Energy Saving; Energy Costs; Ecological Retrofitting; Coating; Enerji Tasarrufu; Enerji Maliyetleri; Ekolojik Güçlendirme; Mantolama; Enerji Tasarrufu; Enerji Maliyetleri; Ekolojik Yenileme; Mantolama