Çağdaş Gelişmelerin-Mimari Strüktüre Etkileri - Çamlıbel, A. Nafiz (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2003)
Yeni fiziksel bulgular, felsefenin getirdiği uzay zamanı, madde ve maddesel enerji kavramları, mimarlıkta dinamik mekan düzeninin kurulmasını, dolayısıyla strüktürünün tasarımını büyük ölçüde etkilemiştir. Mimarlık sanatının tarih süreci içinde gelişiminin incelenmesi ile yapı aralığında azalma grafiğinin yüzyıllar boyunca yeni strüktür tasarımları ile alçaldığı ve yapı malzemesinin minimize edildiği gözlenmiştir.Çağımızda geodezik kubbe, asma-germe sistemleri ve membran örtülerinde malzeme en düşük oranlara erişmiştir.

The contemporary developments, the new ideas about teh meterial and energy, give great accelerations to the desing of the new-architecture spaces and structural systems. The developments in art and architecture in the history show gradual decrease in the weight of the building materials. The building materials in contemporary structures as geodesical domes tensile structures and membrans are minimized.
Keywords: mimaride çağdaş formlar; yapı ağırlığında azalma; contemporary forms of architecture; structure weight reduction