Yahya Kemal'de kültür ve medeniyet kavramı - Tayiz, Burak (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı, 2015)
Bu çalışmada Yahya Kemal'in kültür ve medeniyet kavramlarına yaklaşımı incelenmiştir. Çalışma toplam iki bölümden oluşmuştur. İlk bölümde kültür ve medeniyet kavramları; "Tanzimat Dönemi" ve "Tanzimat Sonrası Dönem" olarak öne çıkan araştırmalar ele alınarak incelenmiştir. Bu nedenle konunun yer yer, "Batılılaşma", "Modernleşme", "Kültür ve Medeniyet Değişmeleri" gibi meselelere teması kaçınılmaz olmuştur. İkinci bölümde ise Yahya Kemal'in, incelenmiş olan kültür ve medeniyet kavramlarına yaklaşımı, şiirleri ve makaleleri ele alınarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu yapılırken gerek batılılaşma, gerek modernleşme, gerek kültür ve medeniyet değişmeleri gibi konulara teması nedeniyle, şiirleri ve makaleleri arasında ayrım yapılmadan, bir bütün olarak inceleme gayreti gösterilmiştir. Zaman içerisinde düşünürler tarafından çeşitli anlamlarla karşılanmaya çalışılmış kültür kelimesi, düşünce dünyamızda onu tanımlaya çalışanların düşüncelerine paralel olarak genellikle medeniyet kavramı ile birlikte ele alındığından, çalışmada kavrama, medeniyet hakkındaki düşüncelerle birlikte yer verilmiş, her iki kavram hakkındaki görüşleri, kronolojik olarak düzenleme amacı gözetilmiştir.

This thesis examines the notions of "culture" and "civilization" and their treatment in the work of Yahya Kemal. The thesis consists of two parts. The first explores the concepts of culture and civilization within the context of the major scholarly works on the Tanzimat and post-Tanzimat age. Therefore, it necessarily treats such topics as Westernization, modernization, and cultural and civilizational transformation. The second part looks at Yahya Kemal's treatment of the notions of culture and civilization through a close reading of his poems and articles. Taking Yahya Kemal's opus as a whole, it explores the concepts of Westernization, modernization, and cultural transformation. Over time, the world 'culture' has acquired a plethora of meaning in the works of philosophers, and those attempting to define it in the modern age have often mentioned it along with the word 'civilization'. The aim of this work is to give a chronological exploration of both of these concepts.
Culture and civilization notion in Yahya Kemal
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature