Mutfak mekanları tasarımında teknolojinin etkisi - Örs, Gökşin Nevriye (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı / İç Mimarlık Bilim Dalı, 2020)
Konutlarda mutfak mekanlarının tarihsel ve teknolojik gelişiminin incelendiği bu tezde, mutfak mekanının yeri-önemi, kullanıcı ilişkisi, standartları konularına değinilmiştir. Tez 5 bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıştır. İkinci bölümde mutfak mekanının önemi, kullanımı, kullanıcı ilişkisi, konuları ele alınmıştır. Öncelikle konut mutfak mekanlarının tipleri, standartları buna bağlı olarak biçimlerine göre mutfak mekanları, standartları ve eylem alanları ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bölümde Neufert ve İmar İskan Bakanlığının mutfak mekanı standartlarının karşılaştırılması olanağı doğmuştur. Konut kullanıcısının mutfakta geçirdiği zaman daha verimli kullanabilmesi için mutfak mekan standartları anlatılmıştır. Üçüncü bölümde mutfağın Dünyada ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi anlatılarak buna bağlı olarak teknolojik gelişmeler ile birlikte mutfak mekanlarının nasıl bir değişim gösterdiği zamanla teknolojinin hayatımıza nasıl girdiği incelenmiştir. Dördüncü bölümde yukarıdaki bölümlerde edinen bilgiler, bulgular ışığında fuarlar ile ilgili araştırmalar yapılmıştır. Bu bağlamda mutfaktaki son gelişmelerin incelendiği yerler olan UNI CERA Seramik-Banyo-Mutfak fuarı ele alınarak konutlardaki mutfak mekanlarının değişim nedenleri ve teknolojinin mutfak mekan tasarımına etkileri üzerinde durulmuştur. Tüm bu incelemeler 3 ana başlıkta irdelenmiştir. Beşinci Bölümde yapılan araştırmaya göre, teknolojik gelişmeler mutfak mekanlarını etkilemekte mi?, Mekanlar teknolojiye bağlı olarak mı değişti?, Ürünler nasıl bir değişime uğradı?, Teknolojik araç gereçler nasıl bir gelişim gösterdi? sorularına yanıt bulmak için sonuçlar ve önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükler: Mutfak, Mutfak Mekan Standartları, Tarihsel Gelişim, Teknoloji

In this thesis which is analyzed the historical and technological development of kitchen areas its explained the place and importance of kitchen areas, kitchen-user relationship and kitchen area standards. The thesis consists of 5 section. In the first section, the goal, scope and method of the study is described. In the second section, its mentioned thatthe importance and use of kitchen areas, kitchen-user relationship. At first, its given the information about the types and standards of home kitchens and the shapes and action areas of kitchens depending on these standards. Then, there would be the possibility to compare Neufert and Ministry of Reconstruction relating to the kitchen area standards. Also, its told about kitchen area standards which is provide more efficient time to the home users. İn the third section, the historical development of kitchen in Turkey and in the World is analyzed. And its tried to show that how the technology is get involved in our lifes and how the kitchen areas are changed with technological developments. In the fourth section, fairs are investigated in the view of informations and findings above. So, UNİCERA (Ceramic - Bathroom – Kitchen Fair) which involves the latest developments about kitchens is handled and its discussed the reasons of changes in kitchen areas and the effects of technology to kitchen area designs. All of these researches are examined under 3 maintitles which include 3 firms. In the fifth section, according to study, its tried to find the answer to questions that 'Are the technological developments affect the kitchen areas?', 'Were these areas changed depending on technology?', 'How the products got changed in time?', 'How the technological equipments advanced?'. Then its end up with some results and made suggestions to find answer to all of these questions. Key Words: Kitchen, Kitchen Area Standarts , Historical Development, Technology
Effect of technology in design of kitchen areas
Keywords: İç Mimari ve Dekorasyon; Interior Design and Decoration