Türki̇ye’de Enflasyon ve İşsi̇zli̇k Arasındaki̇ İli̇şki̇ni̇n Vektör Hata Düzeltme Modeli̇ ile Anali̇zi̇ - ŞAHİN, BEGÜM ERDİL (İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 2019)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkininanaliz edilerek Phillips eğrisinin geçerliliğini sınamaktır. Çalışmada, 2005:01-2018:04 dönemine ait aylık veriler kullanılmış ve bu değişkenler arasındakiilişkiyi incelemede öncelikle serilerin durağanlığı sınanmış ardından JohansenEşbütünleşme Testi ile uzun dönemli ilişkinin var olup olmadığı araştırılmıştır.Uzun dönemde eşbütünleşik olduğu tespit edilen serilere Hata DüzeltmeModeline Dayalı Granger Nedensellik analizi yapılmış ve ayrıca varyans ayrıştırmasıyönteminden yararlanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiyeekonomisinde işsizlik ve enflasyon oranı arasında çift yönlü bir nedensellikilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Varyans ayrıştırmasından elde edilen bulgularda sonuçlar ile uyumlu çıkmıştır.

The aim of this study is to analyze the relationship between inflation and unemployment in Turkey and test the validity of the Phillips curve. In the study, monthly data for the period 2005:01-2018:04 were used and firstly the series were tested if the variables were stagnant. Then it was investigated whether there was a long-term relationship with Johansen Cointegration Test. In the long run, the Granger Causality Analysis based on the Error Correction Model was applied to the series which were found to be cointegrated and also the variance decomposition method was used. According to the results, a bidirectional causality was identified between unemployment and inflation rates in Turkey’s economy. Findings obtained from variance decomposition were consistent with the results.
Analysis of the Relationship Between Inflation and Unemployment in Turkey via Vector Error Correction Model
Keywords: Enflasyon; İşsizlik; Eşbütünleşme Analizi; VECM