Ordular ve Dijital Dönüşüm: Sorunlar ve Çözümler - Sağbaş, Murat; Erdoğan, Fahri Alp; UĞURAL, MEHMET NURETTİN; Kara, Arzu Uğurlu (Millî Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2024)
Değişen koşullar kaçınılmaz olarak askerî yapıları ve sistemleri etkilemektedir. Tarih boyunca askerî yapılar doktrinel, organizasyonel, stratejik ve teknolojik gelişmeler nedeniyle sürekli olarak değişikliklere uğramıştır. Bu araştırmanın amacı, orduların dijital dönüşüm sürecinde yaşadıkları sorunların tespiti ve bu sorunlara yönelik olası çözüm önerilerini tartışmaktır. Araştırma yöntemi olarak sistematik literatür taraması ile uzman görüşmesine başvurularak hibrit bir yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın özgün değeri, orduların dijital dönüşüm sürecinde karşılaştığı pratik ve güncel sorunları ele alması ve bu sorunlara somut, gerçekçi ve uygulanabilir çözüm önerileri sunmasıdır. Araştırmanın sonucunda eski sistemlerin yeni teknolojilere uyum sağlamada sorun yaşadığı, dijital dönüşümün siber güvenlik açıkları oluşturduğu, veri yönetiminde altyapı eksikliği görüldüğü, eğitim ve öğretim alanlarında 10 yıl ve üzeri personelin değişime karşı direnç gösterebileceği tespit edilmiştir. Bu bulguların, silahlı kuvvetlerdeki uygulayıcılara ve karar vericilere, dijital dönüşüm süreci içerisinde teknolojilerdeki değişimler yoluyla orduların örgütsel yapılarındaki dönüşümler, personel istihdamı, yeni beceri ve kapasite gereksinimleri, askerî eğitim sistemleri ve karar alma süreçleri gibi durumlarda öngörülerde bulunmalarına yardımcı olacağı değerlendirilmektedir.
Armed Forces and Digital Transformation: Challenges and Prospects
Keywords: Ordu; Dijitalleşme; Dijital Dönüşüm; Savunma Sanayi; Teknoloji