Stokastik Trendin Lokal Polinomal Yaklaşım ve Üstel Düzgünleştirme ile Bulunmasında Hata Kareleri Ortalamasının Karşılaştırılması - ÇAĞLAR, HATİCE NAZAN; ÇAĞLAR, SÜLEYMAN HİKMET (Marmara Üniversitesi, 2004)
Üstel düzgünleştirme modelleri stokastik trendin elde edilmesinde kullanılan en temel yöntemdir. Düzgünleştirme problemlerinde kullanılabilecek alternatif bir yöntemde Lokal Polinomal yaklaşımdır. Bizim çalışmamızda Lokal polinomlarda ağırlık fonksiyonu olarak Kernel fonksiyonları kullanılmıştır. Özellikle son yıllarda bu alanda yapılan bilimsel çalışmalarda Kernel fonksiyonları çok geniş yer tutmaktadır. Yapılan bu çalışmada Üstel düzgünleştirme ve Lokal Polinomal yaklaşım modelleri için hata kareleri ortalaması (HKO) karşılaştırılarak en uygun yöntem belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla stokastik trend Türkiye’deki altın fiyatları kullanılarak her iki yöntem için bulunmuş ve HKO lar hesaplanmıştır. Ayrıca üstel düzgünleştirmeyi sağlayan otlar için HKO lar araştırılmıştır.
The Comparison of Mean Squares Error in the Investion of Stochastic Trend by Using the Local Polynomial Approach and the Exponential Smoothing Method
Keywords: Üstel Düzgünleştirme; Lokal Polinomlar; Kernel Fonksiyonu