Şiddet Uygulayan Erkekler İçin Psiko-Eğitim Programları ve Alınabilecek Bazı Önlemler - MERTOĞLU, MÜNEVVER (Seçkin Yayıncılık, 2025)
Bu çalışmanın amacı, yasal düzenlemelere rağmen önlenemeyen erkek şiddetinde, şiddetin nedenlerine uygun önlemlerin alınması ve erkeklere yönelik psiko-eğitim programlarına işlevsellik kazandıracak uygulamalara katkı sunmaktır. Psiko-eğitim programlarıyla, erkeklerin şiddet algısının değiştirilmesi amaçlanarak ağırlıklı olarak iletişim, çatışma çözme, duygu yönetimi, dürtü kontrolü, öfke yönetimi ve sorun çözme becerileri kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde ve Dünyada erkek şiddetinin önlenmesi ile ilgili pek çok yasal düzenleme yapılmış olmasına karşın, kadına yönelik şiddet artarak devam etmektedir. Kadınlara şiddet uyguladığı için ceza alan, evden uzaklaştırılma kararı uygulanan erkeklerin, şiddet suçunu işlemeye devam etmeleri ise, verilen cezaların tek başına caydırıcı olmadığını göstermesi bakımından önemlidir. Kadınlara sistematik şekilde işkence eden, aile üyelerine cinsel istismarda bulunan, uyguladıkları şiddet nedeniyle mağdur kadınların ölümüne ve defalarca ölüm tehlikesi atlatmalarına neden olunun durumlarda, sanıkların muayene ve tedavi tedbirine hükmedilmelerinin sağlanması önleyici olabilir. Özellikle kadınları öldüren erkeklerin bir sağlık kuruluşunda nöro-biyolojik tetkikler başta olmak üzere pek çok yönden incelenmesi gerekir. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddetin nedenlerinin bilinmesi ile mümkündür. Nedenlerin tespiti ve tedavisinden sonra psiko-eğitim programlarının amacına uygun olarak ehil kişiler tarafından uygulanmasının sağlanması ve diğer bazı önlemler, erkek şiddetinin önlenmesinde etkili olabilir. Erkek şiddetinin önlenmesinde psiko-eğitim uygulamalarının yanında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacı ile hemen her alanda gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak, uygulamaların takip edilmesi ve iyi örneklerin yaygınlaştırılması daha etkili olabilir.
Psycho-Educational Programs and Preventive Measures for Men Who Perpetrate Violence
Keywords: Şiddet; Toplumsal Cinsiyet Eşitliği; Psiko-eğitim; Erkek Şiddeti; Şiddetin Nedenleri