Kapalı hacimlerde ses- mekan ilişkisi ve psikoakustik kavramı - Güler, Damla (İstanbul Kültür Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Anabilim Dalı, 2017)
Mimarlık ve müzik kavramının birbirleri ile ilgili benzer yanlarının bulunduğu, çalışmalarda görülmüştür.Bu çalışma da, müziğin mekan tasarımındaki önemini tartışmak için planlanmıştır. Çalışma günışığı olmayan, otomasyon kontrollü yapma aydınlatma sistemine sahip,fiziksel konfor koşullarının sabit tutulduğu(ısı,ışık vb)1/1 ölçekte kontrollü deney setinde gerçekleşmiştir.Müziğin insanlar üzerindeki etkisi(psikoakustik parametreler)ve müziğin mekan tasarımındaki önemi araştırılmıştır. Mimarlık ve İç mimarlık ögrencileri ,iki bölümden oluşan anket sorularına cevap vermiştir.Mimarlık ve İç Mimarlık ögrencilerinin katılması,konu ile ilgili bilgi sahibi olması akustik vb mesleki dersleri almış mekan algısı ve plan çözümleri konusunda alıştırmalar yapmış olmaları nedeniyle anket çalışmasına adaptasyonda kolaylık sağlamıştır. Araştırma yönteminde SPSS 21.0 istatistik programı kullanılmıştır.Pearson Ki Kare testi ve Fisher Exact testi kullanılmıştır.Parametrelerin gruplar arası karşılaştırılmalarında t testi kullanılmıştır.Veri analizinde anket sonuçlarına göre ses-mekan ilişkisi ve kişilerin mekan algısı arasında ilişki vardır. Müzik ,psikoakustik parametreler olarak tanımlanan sıcaklık,samimilik,canlılık,netlik,doku,parlaklık,yaygınlık vb üzerinde etkilidir. Çıkan sonuçlar,müzik aynı mekanda bizi farklı ruh hallerine sokar.Bu ruh halleri ile de mekanın fonksiyonu ilişkili olmalıdır.
Sound-space interaction at interiors and psychoacoustics
As suggested by literature, architecture and music has similarities. This study is plan-ned to discuss the importance of music in space planning. The study is conducted at an experimental setting with automatic control lighting system where light levels, temperature et cetera were kept constant. There is no daylight penetration and the scale is 1/1 model. The importance of music on people (psychoacoustic parameters) and its importance on space planning is investigated. Students from the Department of Architecture and the Department of Interior Archi-tecture and Environmental Design filled in the questionnaire. The background of the participant group, as they had participated courses such as acoustics, was beneficial for their adaptation. SPSS 21.0 Statistical Analysis Program was used at data analysis. Pearson Ki-Square Test and Fisher Exact Test were used. Test results suggested that there is a relation between sound-space interaction and space perception. Music is also affective on intimacy, clarity, texture, brilliance, space integrity et cetera. It can also be argued that people can feel themselves in different moods at the same setting in regard to music. This mood setting shall be in integration with the function of the space.
Keywords: İç Mimari ve Dekorasyon; Interior Design and Decoration