Kurumsal İşletmelerin Durağan Reklam İletilerinin Tasarım İlkeleri ve Göstergebilim Çözümlemesi: İmge ve Anlam Katmanları - DALKILIÇ, DUYGU (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
İletişim, insanlık tarihi boyunca çeşitli araçlarla sağlanmış, teknolojinin gelişmesiyle bu araçlar da evrilerek günümüzde bireylerin dünya çapında hızlı ve kolay bir şekilde iletişim kurabilmesine imkân sağlamıştır. Reklam ise, özellikle endüstri devrimi sonrasında, alıcı ve satıcı arasında iletişim kurmayı amaçlayan önemli bir araç haline gelmiştir. Bugün reklam, ürün tanıtımı yapmanın ötesine geçerek, markaların prestijini artıran stratejilerin geliştirilmesine de yardımcı olmaktadır. Reklamın temel amacı, hedef kitleye bilgi sunma ya da hedef kitleyi satın almaya teşvik etmenin yanı sıra, marka imajını ve değerlerini etkili bir şekilde yansıtmak bu doğrultuda onların dikkatini çekmek ve ilgisini sürdürmektir. Kurumsal işletmeler de reklamları, yalnızca görsel çekicilik sunmakla kalmayıp aynı zamanda markanın toplumsal bağlamdaki yerini güçlendiren anlamlar da taşımaktadır. Bu nedenle reklam stratejileri de markaların imajını pekiştiren, uzun vadeli başarılarını destekleyen unsurlar olarak planlanmakta; aynı zamanda reklamların estetik algıya hitap etmesi gerekliliğinin yanında, markanın toplumsal değerlerle uyumlu mesajlarını etkili bir biçimde iletmeli ve hedef kitle ile güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada, Beymen, Boyner, D'S Damat, LC Waikiki, Saat&Saat, Mudo, Koton, PTTAVM.com, Ülker ve İpekyol markalarının Cumhuriyet'in 100. Yılı durağan reklamlarının tasarım ilkeleri ve Ferdinand de Saussure'ün göstergebilimsel çözümleme yöntemi olan düz anlam, yan anlam ögeleri doğrultusunda imge ve anlam katmanları çerçevesinde incelenip çalışılmış, dilsel ve görsel unsurların nasıl birleştirildiği ve markaların Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına yönelik tasarımlarında uyum ve tutarlılık düzeylerinin nasıl şekillendiği de çözümlenmiştir. Ayrıca, kullanılan imaj unsurlarının mesajın algılanmasındaki rolü ile markaların Atatürk ve Cumhuriyet değerleriyle kurduğu ilişkinin tasarımsal olarak nasıl ifade bulduğu, markaların kendi kimliklerini Cumhuriyet'in 100. Yılı ve Atatürk imajı ile nasıl bütünleştirdiği de anlamlandırmaya çalışılmıştır.
Keywords: Kurumsal İşletmeler; Durağan Reklam; Reklam; Göstergebilim; İmaj; İmagoloji; İmge; Tasarım İlkeleri