2000 Sonrası Türk Sinemasında Biyografik Filmlerin İzleyiciye Ulaşmasında Yapımcı Stratejileri: Dijital Sanatlar Örneği - KÜTÜK, MELİH (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, 2000 sonrası Türk sinemasında biyografik filmlerin izleyiciye ulaşmasında yapımcı stratejilerinin rolünü incelemektir. Bu araştırmada, özellikle Dijital Sanatlar Yapım gibi öncü yapım şirketlerinin stratejilerini ele alarak, biyografik film türünün nasıl popülerleştiği, bu filmlerin yapım süreçleri, izleyiciyle buluşma yöntemleri ve pazarlama stratejileri üzerinde durulmuştur. Biyografik filmlerin Türk sinemasındaki belirli yapımcı stratejilerinin başarısına dayanması tezde ele alınan temel argümandır. Bu stratejiler, özellikle tarihî ve kültürel değerlerle bağlantılı konuların seçilmesi, yüksek prodüksiyon kalitesi, dijitalleşmenin etkisi ve etkili pazarlama yöntemlerinin kullanılması gibi unsurlardan oluşmaktadır. 2000 sonrası Türk sinemasında biyografik filmler, hem sanatsal hem de ticari açıdan büyük bir yer edinmiştir. Yapımcı stratejileri, dijitalleşme ve yüksek yapım kalitesi gibi unsurlar biyografik filmlerin izleyici kitlesini olumlu yönde etkileyerek artırmıştır. Bu tez, biyografik filmlerin sadece bir sanat dalı değil, aynı zamanda kültürel mirası aktaran bir araç olarak da Türk sinemasında önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Keywords: Biyografik Film; Dijital Sanatlar Yapım; Tür Kavramı; Film Yapımı