Schatschaschwili Almanya’ya Karşı Kararı Işığında İddia Tanıklarına Doğrudan Soru Sorma Hakkı - Erden Tütüncü, Efser (Seçkin Yayıncılık, 2016)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 15 Aralık 2015’te tartışmalı bir karar (Schatschaschwili) vermiştir. Somut olayda, sanığın mahkûmiyet hükmü duruşmaya gelmeyen ve yargılama boyunca sanık tarafından sorgulanmayan tanıkların ifadelerine dayanılarak verilmiştir. AİHM bu olayda adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vermiştir. Ancak mahkeme izlediği yöntem bakımından eleştirilmiştir. Bu çalışmada ilk olarak Schatschaschwili kararı özetlenmiştir. Ardından ceza muhakemesinde tanık açıklamalarının delil değeri tartışılmıştır. Ayrıca Türk Ceza Muhakemesi Hukukunda tanıkların korunması ile sanığın savunma hakkı arasındaki ilişki de incelenmiştir. Son olarak, AİHM’nin kararları göz önünde bulundurularak, sanığın iddia tanıklarına soru sorma hakkının adil yargılanma hakkı bakımından önemi değerlendirilmiştir.
Keywords: Sanığın İddia tanıklarına doğrudan soru sorma hakkı, Adil Yargılanma hakkı, Sanığın Tanıklar ile yüzleştirilme, Çapraz sorgu, Doğrudan soru sorma, Tanık beyanı, Schatschaschwili kararı