Kısıtlar teorisi - Gürgen, Onur (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / İşletme Anabilim Dalı, 2007)
Bu çalışmada Kısıtlar Teorisi yaklaşımı anlatılmıştır. Bu yaklaşım doğrultusunda yapılan çalışmalar belirtilmiştir. Bu çalışmalardan yararlanılarak Kısıtlar Teorisi yaklaşımı çelik kapı üreten firma üzerinde uygulanmıştır. Çalışma, Kısıtlar Teorisi'nin özellikle firmalara ürün karması problemlerinde çok yardımcı olduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Yaklaşımın basitliği ve karmaşık matematiksel yöntemlere göre çok daha kolay anlaşılacağı gösterilmek istenmiştir. Çalışma sonuçları, Kısıtlar Teorisi yaklaşımının artan rekabet koşullarında firmalara, sorunlarını çok daha çabuk ve doğru şekilde çözme imkanı sağladığını göstermiştir.
Theory of constraints
Keywords: İşletme; Kısıtlar Teorisi; Mantıksal Düşünme Süreci; Ürün Karması; Doğrusal Programlama; Business Administration; Theory of Constraints; Thinking Process; Product Mix; Lineer Programming