Amatör Gökbilimcilerin Değişen Yıldız Araştırmalarına ve Genelde Gökbilime Katkıları - Menali, Haldun I. (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Gökbilim, amatörlerin önemli katkılar yapabildiği yegane bir bilim alanı olması dolayısıyla diğer bilim alanlarından ayrılmaktadır. Amatörler Gökbilim araştırmalarına artan sıklıkta değerli katkılarda bulunmaktadırlar. Profesyonel Gökbilimciler genellikle uzmanlık alanları ile ilgili özel araştırmalara odaklanırken, amatörler; kuyrukluyıldız ve küçük gezegen avcılığından değişen yıldız gözlemlerine, nova ve süpernova araştırmasından ay ve gezegen gözlemlerine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yapmaktadırlar. Tüm bunların yanı sıra, Büyük gözlemevlerinin sağladığı gözlem zamanının kısıtlı ve zor bulunur olması, kendini Gökbilime adamış bir amatör için eşsiz bir fırsat yaratmakta ve kendi gözlem aletlerini kullanarak geniş bir alanda katkı sağlama olanağına kavuşmaktadır. 20nci yüzyılın Büyük bir bölümünde sadece profesyonel Gökbilimciler tarafından yapılabilen araştırmalar, günümüzde en az aynı ölçüde amatörler tarafından yapılabilmektedir. Piyasada teleskop, CCD ve benzeri aletlerin ticari ve bol olarak bulunması; herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan kendi özel gözlemevlerini istedikleri zaman kullanılabilmeleri; ve dünyanın dört bir köşesine yayılmış olmaları, amatör Gökbilimcilerin hergün daha yeni, hergün daha heyecanlı adımlar atarak Gökbilim dünyasına, kendi arka bahçelerinden katılmalarına ön ayak olmaktadır.

Contributions of Amateur Astronomers to Variable Star Research and Astronomy in General : It might be surprising to many people that astronomy is unique among the sciences in which amateurs can and do play an important role. Amateur astronomers frequently and increasingly make vaaluable contributions to astronomical research, amateurs can go for time-consuming activities such as comet and asteroid hunting, variablestar observing, novae and supernovae searching, making lunar and planetary observations and more ! In addition to that, observing time at the major observatories is limited and it is not that easy to come by. This leaves open areas in which a dedicated amateur can make a significant sontribution. Some of the tasks only Professional astronomers were able to perform in most of the 20th century, are being done by amateurs today almost to the same degree as professionals. Commercially avaiable affordable equipments, not having observing time restriction as in Professional observatories and being scattered around the globe geographically are some of the factors that are making the amateur contributions soar. It is what we call “Backyard Astronomy” after all.
Keywords: Gökbilim; Gökbilimciler; Yıldızlar; Gözlem; Astronomy; Astronomers; Stars; Observation