Cumhuriyetin İlanından Sonra Kadınlar Tarafından Çıkarılan Dergiler Üzerine Bir İnceleme (1923-1980) - YILDIRIM, TANER (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Cumhuriyetin ilanından sonra kadınlar tarafından çıkarılan, Adımlar, Fikirler, Yeni Yayınlar, Tarla, Şiir Sanatı ve Türk Çocukları dergileri, yayımlandıkları dönemde farklı konuları ihtiva eden ve ilgiyle takip edilen süreli yayınlar olmuştur. Yayımlandığı devrin izini taşıyan bu dergiler, kadınların nazariyesi ile çıkmış ve olayların kadın gözüyle görülmesini sağlamıştır. Üç bölümden oluşan çalışmamızın birinci bölümünde, kadınların çıkarmış olduğu dergiler ve yayımlayan kişiler hakkında bilgi paylaşılmıştır. İkinci bölümde, dergilerin içeriğini oluşturan yazılara temas edilerek muhtevalarındaki farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise hem kronolojik hem de yazar soyadına göre dizine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda, Adımlar, Fikirler, Yeni Yayınlar, Tarla, Şiir Sanatı ve Türk Çocukları dergileri hakkında birtakım istatistikî veriler ek olarak sunulmuştur.
A Review on Magazines Published by Women After the Proclamation of the Republic (1923-1980)
Doktora tezi.
Keywords: Cumhuriyet; Kadın; Dergiler; Süreli Yayınlar